Vláda schválila novelu zákona o jeslích, mají nahradit dětské skupiny

Předškolní péče o nejmladší děti změní podobu. Vláda schválila novelu zákona o poskytování péče o dítě v dětské skupině. Dětské skupiny budou mít také nové a srozumitelnější jméno „jesle“. Budou dostupnější, péče v nich ještě kvalitnější a úprava také počítá se stabilnějším financováním. Novela by měla začít platit od 1. července 2021. Podle ministryně práce Jany Maláčové by jesle měly zřizovat radnice, vznikat by měly v mateřských školách.


„Rodiče, a převážně maminky, by měli mít možnost vrátit se do práce, když chtějí. V tuhle chvíli je ale pro ně náročné sladit pracovní a soukromý život. Mateřské školky nedokážou reagovat na individuální potřeby těch nejmenších dvouletých a tříletých dětí. Zároveň pro ně mnohdy ani není místo. Proto je tak důležité, aby v Česku fungovala instituce pro ty nejmenší,“
vysvětluje ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Cílem novely je zlepšit kvalitu péče a zajistit stabilní financování ze státního rozpočtu pro všechny děti do 3 let. V polovině roku 2022 totiž skončí podpora těchto zařízení z evropských fondů. Z toho důvodu MPSV připravilo nové podmínky pro fungování dětských skupin, potažmo jeslí.  Podle návrhu zákona by na místo pro děti rodičů, kteří pracují, studují, podnikají či si hledají zaměstnání, přispíval stát. Zatím není jasné, kolik by poskytoval. Příspěvek i maximální částku, kterou by mohli za jesle rodiče platit, by měla podle ministryně práce Jany Maláčové pro každý rok stanovit vláda v nařízení.

MPSV chce také zavést povinnost dalšího vzdělávání pečujících osob a v zákoně ukotvit standardy kvality péče. Dojde také k úpravě odborné způsobilosti pečujících osob se zaměřením na zdravotnické minimum a k vytvoření nové profesní kvalifikace chůvy pro děti v jeslích s důrazem na zdravotnické vzdělání.

Česko patří v Evropské unii ke státům s nejnižší dostupností péče o malé děti. Podle analýzy ministerstva práce v mateřských školách, dětských skupinách či mikrojeslích chybí zhruba 20 000 míst pro děti do tří let. Opatrování se tak nedaří zajistit třem z deseti děvčat a chlapců v tomto věku, pro něž by ho rodiče potřebovali.

Praha nesouhlasí se záměrem přeměnit dětské skupiny na jesle. Podle zástupců hlavního města by chystané zpřísnění pravidel pro provoz zařízení a změny financování znamenaly kolaps předškolní péče v metropoli i zbytečně vydané stovky milionů korun, znemožnily by také návrat rodičů do práce. Pražský magistrát to uvedl v tiskové zprávě. Návrh novely se změnami schválila 20. července 2020 vláda a projednávat ho bude Sněmovna. Zákonodárci sněmovních opozičních stran již uvedli, že se skupiny osvědčily a že budou při projednávání novely usilovat o jejich zachování.

 

Zdroj: MPSV; ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP