V českých věznicích zatím není žádný vězeň s nákazou koronavirem

Žádný z vězňů v českých věznicích zatím není nakažený koronavirem. Vězeňská služba přijala téměř 200 opatření, která mají šíření nákazy ve věznicích zabránit. Noví vězni ale nejsou na onemocnění covid-19 testováni, vězeňská služba totiž nemá k dispozici potřebné testy, řekl generální ředitel Petr Dohnal.

„Přijali jsme téměř 195 různých opatření a musím říci, že tato opatření přinesla své ovoce. Česká vězeňská služba jako jedna z mála vězeňských služeb v rámci Evropy neeviduje jediný případ nakažení v rámci vězněných osob,“ řekl ředitel Dohnal.

Situace se ale podle něj může kdykoliv změnit, do českých věznic totiž nastupuje každý měsíc zhruba 500 odsouzených. „Může se stát, že nějaký takový odsouzený, který je nakažený z civilu, přijde k nám. Opatření, která jsme nastavili, jsou skutečně velice dobrá a věřím, že i takového odsouzeného, který by nastoupil, včas zachytíme a nemoc po věznici neroznese,“ uvedl Dohnal.

Nově nastupujícím odsouzeným je podle něj hned u vstupní brány měřena teplota, nový vězeň zároveň dostane roušku. Poté je odveden na nástupní oddělení, kde jsou prováděny lékařské prohlídky a vyšetření, teprve poté je zařazen na běžné oddělení. Testy na onemocnění covidem-19 se ale nově nastupujícím vězňům nedělají.

„Samozřejmě sledujeme různé symptomy, které by tomu mohly nasvědčovat. Vězeňská služba zatím testy na covid-19 nemá, nicméně usilujeme o to, abychom tyto testy získali a například mohli nově nastupující vězně testovat, aby tato nemoc nebyla do našich zařízení zavlečena,“ řekl Dohnal. Vězeňská služba už o testy požádala.

Mezi zavedená opatření patří například zákaz návštěv ve věznicích. Vězňům je umožněna komunikace s rodinou například prostřednictvím skypu a vězni mají také povoleno dostat od blízkých o jeden balík více.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

 

Go to TOP