Soud v Číně rozhodne, zda lesbická žena získá do své péče dítě

Čínský soud bude rozhodovat, zda má žena ze Šanghaje právo na péči o jedno ze dvou dětí, které si pořídila se svojí bývalou partnerkou. U druhého dítěte žena požaduje právo na kontakt. Případ, který je první takovéhoto druhu v Číně, na sebe přitáhl pozornost uživatelů sociálních sítí, rozdmýchává debatu o právech menšiny LGBT a upozorňuje na absenci zákonů upravujících stejnopohlavní svazky.

Čang Pchej-i se rozešla se svojí partnerkou minulý rok. Ta s ní od té doby nekomunikuje, jejich dvě malé děti odvezla a Čang neví, kde žijí. Proto se rozhodla řešit situaci soudní cestou. Její případ přijal k projednání soud v provincii Če-ťiang na východě země. Čang požaduje svěření do péče dítěte, které porodila, a právo stýkat se s druhým dítětem.

Situace Čang je komplikovaná, protože se svojí bývalou partnerkou není formálně v manželství, alespoň ne podle čínských zákonů, které manželství definují jako svazek muže a ženy. Manželství přitom ženy uzavřely v USA. Tam si také pomocí reprodukční technologie pořídily obě děti. K tomu použily vajíčka partnerky Čang Pchej-i a každá poté odnosila jedno dítě.

Soud tedy musí posoudit, zda má Čang, která dítě porodila, na péči nárok, nebo zda je jeho jediným rodičem její partnerka jako genetická matka. Další otázkou je, zda mají homosexuální a lesbičtí rodiče právo stýkat se s dětmi, které vychovávali, ale nejsou ani jejich biologickými rodiči, ani náhradními matkami.

I když vyhlídky na úspěch Čang u soudu jsou chabé, žena říká, že se nevzdá. Kromě toho také podporuje kampaň za uzákonění stejnopohlavního manželství v Číně.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Pixabay

Go to TOP