Norský parlament schválil zákon, který umožní státní pomoc aerolinkám

Norský parlament schválil nový zákon o restrukturalizaci podniků, který umožňuje státní pomoc leteckému přepravci Norwegian Air a mnoha dalším firmám čelícím bankrotu v důsledku epidemie koronaviru. Informovala o tom agentura Reuters.

„Nový zákon je efektivnějším nástrojem a vyjasňuje, jaká část podniků je natolik silná, aby přežila,“ uvedla v parlamentu ministryně spravedlnosti Monica Maelandová.

Zákon se nevztahuje na žádnou konkrétní firmu, ale bude z něj pravděpodobně těžit nízkonákladový přepravce Norwegian Air, řekl Reuters právník Kristoffer Aaseboe, který se specializuje na insolvence a restrukturalizace podniků. „Zákon o dočasné restrukturalizaci zvyšuje šanci, že na restrukturalizaci dojde,“ dodal.

Aerolinky se snaží převést dluh na vlastní kapitál, aby se mohly ucházet o státní záruky v době hrozícího úpadku způsobeného vládními opatřeními přijatými proti šíření nákazy koronaviru. Ta vyřadila z provozu většinu z jejich téměř 160 letadel.

Norwegian Air tento týden uvedly, že čtyři dceřiné společnosti v Dánsku a Švédsku vyhlásily bankrot a že vypověděly smlouvy zaměstnancům. Ohroženo je tak na 4700 pracovních míst.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP