MS v Praze odmítl návrh na zrušení opatření zákazu otců u porodů

Městský soud v Praze v pondělí odmítl návrh na zrušení mimořádného opatření, kterým ministerstvo zdravotnictví kvůli koronavirové krizi zakázalo přítomnost doprovodu u porodů.

Informovala o tom Liga lidských práv, která se na přípravě žaloby podílela.  Pražský městský soud v rozhodnutí argumentuje tím, že ministerstvo napadené opatření již zrušilo, což brání dalšímu řízení. Liga upozorňuje, že opatření bylo nahrazeno jiným a míní, že soud se měl zabývat platným opatřením. Organizace chystá proti usnesení soudu kasační stížnost a pracuje i na podání k Ústavnímu soudu.

Liga se ve správní žalobě domáhala toho, aby soud opatření ministerstva zrušil. Do doby, než soud ve věci rozhodne, měl podle představ žalobců předběžným opatřením konkrétní porodnici nařídit přítomnost doprovodu u porodu umožnit. Soud v usnesení návrh odmítl. „Nezbytnou podmínkou pro řízení o návrhu na zrušení opatření obecné povahy je existence opatření, proti kterému návrh směřuje. (…) Soudem bylo zjištěno, že napadené opatření bylo zrušeno samotným odpůrcem,“ uvedl soud.

Organizace označila takový postup za „skandální“. Soud podle ní svým postupem porušil právo na soudní ochranu a ustanovení Listiny základních práv a svobod.

Ministerstvo den po podání žaloby opatření nahradilo jiným, kde stanovilo výjimky. Doprovod umožnilo mimo jiné handicapovaným rodičkám či cizinkám, které potřebují tlumočení. Zákaz obecně zůstal v platnosti. „Ústavní soud už v roce 2002 zatrhl praxi, že by se správní orgán mohl vydáváním nových opatření tohoto druhu zbavit soudního přezkumu. Neumím si vysvětlit, proč nad tímto rozhodnutím Městský soud v Praze zavřel oči, přestože jsme na něj poukazovali,“ uvedl spoluautor žaloby advokát Ondřej Pecák.

Podle veřejného ochránce práv JUDr. Stanislava Křečka je přítomnost otců u porodu jednou z možností, které rozšiřují míru svobody občana, ale nikoliv lidským právem, které je pro zachování řádného fungování společnosti zásadní. „Je proto, podle mého názoru možné tuto možnost z tak naléhavého důvodu, jakým je ochrana nejen rodičů, ale i zdravotního personálu, omezit, aniž by byla práva občana významněji dotčena. To že se některé neziskové organizace domáhají v této věci soudního rozhodnutí, považuji za zcela nepřípadné,“ uvedl na webu Kanceláře veřejného ochránce práv JUDr. Křeček

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP