Vláda schválila novelu realitního zákona, prodloužila dobu k prokázání odbornosti

Vláda ČR schválila návrh novely realitního zákona, který by prodloužil dobu pro prokázání odbornosti nutné pro další podnikání, jak to ukládá zákon o realitním zprostředkování. Splnění této podmínky by se posunulo z 3. září 2020 na 3. ledna 2021. MMR předpokládá, že ve druhé polovině roku 2020 bude již možno zkoušky, které jsou aktuálně pozastavené, znovu provozovat.

„Profese realitních zprostředkovatelů se v současné době dostala do dvojnásobně složité situace. Nouzový stav komplikuje situaci nejen v omezení podnikání jako takového, kdy obchody téměř stagnují, ale mnohým makléřům zakrátko znemožní splnit podmínku provozování této živnosti,“ uvedla ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Hlavní změnou nového zákona o realitním zprostředkování proti předchozímu stavu je to, že profese realitního makléře je vázanou živností s požadavky na odbornou kvalifikaci. Pro vykonávání profese počítá zákon s pěti možnostmi. První je vysokoškolské vzdělání v právních, ekonomických, stavebních nebo jiných odpovídajících oborech. Druhou je jiná vysoká škola, vyšší odborné nebo středoškolské vzdělání. V této kategorii jsou nutné tři roky praxe v oboru. Dále jsou to mezinárodní uznání nebo bakalářské vzdělání společně s titulem MBA v oboru nemovitostí a rok praxe. Bez ohledu na vzdělání postačí složení odborné zkoušky. Vzhledem k tomu, že zkoušky není kvůli současným opatřením možné skládat, MMR tento termín přesunulo.

Realitní kanceláři budou podle nového zákona moci nově poskytovat úschovu peněz výhradně na písemnou žádost klienta a na zvláštních účtech. Budou mít také právo nabízet úschovu peněz klientům bankami, zahraničními bankami, notáři, advokáty nebo v souvislosti s exekučním a jiným soudním řízením také exekutorem.

Návrh bude tento týden projednán ve zkráceném jednání ještě Sněmovnou a posléze Senátem tak, aby byla novela zákona účinná již v dubnu.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP