Všechny vládní návrhy zákonů související s epidemií koronaviru Senát schválil

Senát dne 25. 3. 2020 schválil beze změn všechny zákony, které souvisejí s epidemií nového typu koronaviru. Horní komoře to jednomyslně doporučil její ústavně-právní výbor, přičemž jeho předseda Miroslav Antl uvedl, že je nutné v nynější situaci jednat rychle.

Jako první to byl vládní návrh zákona o úpravách v oblasti evidence tržeb. Podnikatelé nebudou muset po dobu nouzového stavu a následujících tří měsíců dodržovat elektronickou evidenci tržeb (EET). Ta se měla vztahovat hlavně na řemeslníky, ale i taxikáře, advokáty nebo lékaře.

Stát bude vyplácet ošetřovné za celou dobu uzavření škol kvůli koronavirové krizi, a to rodičům dětí do 13 let, kteří s potomky zůstali doma. Rodič dostane 60 procent redukovaného vyměřovacího základu, i zpětně, a to podle návrhu zvláštního vládního zákona o některých úpravách v sociálním zabezpečení při epidemii v roce 2020.

Stát odpustí drobným podnikatelům část sociálního pojištění, konkrétně jeho minimální zálohy za půl roku od března do srpna. Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné nebudou muset hradit zálohy v tomto období vůbec, byť by byly vyšší. Odvody budou moci doplatit až při ročním zúčtování. Senát dnes schválil vládní návrh zákona o úpravách v oblasti pojistného na sociální zabezpečení.

Živnostníci a další osoby samostatně výdělečně činné budou také moci odložit úhradu záloh na zdravotní pojištění za březen až srpen. Do výše minimální zálohy jim budou platby za toto půlroční období odpuštěny. Předpokládá to Senátem schválená vládní novela zákona o pojistném na veřejné zdravotní pojištění.

Poslední z norem – zákon o zvláštních pravidlech pro přijímání k vzdělávání a k jejich ukončování ve školním roce 2019/2020 doporučený ústavně-právním výborem pak stanovil, že přijímací zkoušky na střední školy se uskuteční nejdříve 14 dnů po znovuotevření škol. Maturity se mají konat o týden později, pokud se školy otevřou do 1. června. Pokud by se školy otevřely až po tomto datu, maturity nahradí průměrný prospěch na vysvědčení z předposledního ročníku školy a z pololetního vysvědčení posledního ročníku školy.

Předlohy schválené Senátem dostane k podpisu prezident Miloš Zeman, mohl by je stvrdit hned ve čtvrtek 26. 3. 2020. Naopak novelu zákona o rozpočtu podepsal prezident Zeman už 25. 3. 2020. Sněmovnou schválený schodek letošního státního rozpočtu se zvýší kvůli vládním opatřením souvisejícím s epidemií koronaviru z původních 40 miliard na 200 miliard korun. Schodek chce vláda pokrýt hlavně vydáním státních dluhopisů.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

 

Go to TOP