Novou ministryní spravedlnosti SR je advokátka Mária Kolíková

JUDr. Mária Kolíková je slovenská právnička a politička. V roce 2019 vstoupila do nově vzniklé strany bývalého prezidenta SR Andreje Kisky Za ľudí, která se po volbách v únoru 2020 stala stranou vládnoucí koalice. Dne 21. března 2020, kdy jmenovala prezidentka Slovenské republiky Zuzana Čaputová novou vládu pod vedením Igora Matoviče, se stala se Mária Kolíková novou slovenskou ministryní spravedlnosti.

Zatímco většina politiků o svých ambicích hovořit nechce, advokátka JUDr. Mária Kolíková, bývalá “dvojka” exministryně spravedlivosti Lucie Žitňanské, šla proti proudu. Ještě před volbami jasně hovořila o tom, že po volbách se vidí právě v čele tohoto resortu. Podle svých slov chce z pozice své funkce posílit důvěru v justici a začít u soudů. „Mají v nich působit lidé, kteří jsou odborně a morálně na úrovni a „v pořádku“ a naším úkolem je pro ně vytvořit takovou atmosféru, aby se jim dobře pracovalo. A na druhé straně udělat všechno proto, aby se do soudnictví nedostali lidé, kteří tam nepatří.“

Kdo je JUDr. Mária Kolíková?

Mária Kolíková v roce 1999 absolvovala Právnickou fakultu Univerzity Komenského v Bratislavě a po jejím absolutoriu do roku 2002 pracovala jako advokátní koncipientka, od roku 2003 pak jako advokátka. Od začátku své kariéry se stavěla za obranu lidských práv, jejichž ochraně se věnovala i jako advokátka.

V roce 2006 byla jmenována první ředitelkou nově vzniklého Centra právní pomoci. Od roku 2007 do poloviny roku 2010 pracovala v AK Mária Kolíková a poté se stala na dva roky státní tajemnicí Ministerstva spravedlnosti SR. V roce 2012 se k advokacii znovu vrátila a čtyři roky působila ve firmě Kolíková & Partners, s. r. o. Podruhé se stala státní tajemnicí na MS SR v roce 2016, z ministerstva odešla v srpnu roku 2018. Než se do advokacie vrátila, byla krátce také externí poradkyní MSp ČR pro oblast reforem v justici. V loňském roce vstoupila do strany Za ľudí a po volbách se stala poslankyní Národní rady SR.

JUDr. Kolíková má také bohaté pedagogické zkušenosti, za studií a hned po nich vyučovala studenty práv na letních a jarních školách lidských práv, založila a vyučovala předmět Právní klinika pro komunity na Právnické fakultě Trnavské univerzity a tady působila následně i na katedře ústavního práva.

Odborníci z justice jsou s volbou spokojeni, podle nich bude na postu ministryně spravedlnosti odborně zdatná a zkušená advokátka, která má jasnou představu o tom, jaké změny je třeba do justice přinést. Máriu Kolíkovou čeká na ministerstvu nelehký úkol. Justice se totiž v posledních měsících jeví v očích veřejnosti jako velmi nedůvěryhodná. Kolíková chce udělat několik změn – kromě očisty justice také například reformy v rámci Soudní rady SR či v otázkách časových rámců pro rozhodování soudů.

Zdroj: Advokátní deník + SAK
Foto: Aktuality.sk

Go to TOP