Zemřel politik a předseda Senátu Jaroslav Kubera

Ve věku 72 let dnes, 20. ledna 2020, náhle zemřel předseda Senátu Jaroslav Kubera, dlouholetý starosta a následně primátor Teplic. Řadu let pracoval v ústavněprávním výboru Senátu PČR a posléze se stal jeho předsedou. O právní problematiku se aktivně zajímal, byl přednášejícím na mnoha odborných konferencích, v poslední době například na mezinárodní konferenci o spravedlivém procesu v dnešní mediální realitě. Jeho trefný a velmi zajímavý projev zveřejnil Advokátní deník v plném znění.

Byl váženým hostem a řečníkem i na konferenci Advokáti proti totalitě, kterou pořádala ČAK 5. listopadu 2019 ke stejnojmennému projektu v rámci 30. výročí sametové revoluce.

Ve svém vystoupení na ní vzdal Jaroslav Kubera hold „hrdinům práva“, které projekt Advokáti proti totalitě připomíná, a zdůraznil, že bez jejich statečnosti, čestnosti a odvahy by listopad 1989 nepřišel. Vysoce však ocenil i úlohu dnešních advokátů a jejich roli při uchování svobody a právního státu. „Jste největší právnickou organizací v České republice, která sdružuje tisíce znalců práva. Chraňte naše svobody,“ vyzval je předseda Senátu.

Jeho náhlá smrt zasáhla i představitele České advokátní komory. „Úmrtí předsedy Senátu Parlamentu ČR Jaroslava Kubery Českou advokátní komoru hluboce zarmoutilo. Budeme na něj s úctou vzpomínat nejen jako na ústavního činitele, který se své funkce zhostil s náležitou důstojností a výsostně lidským přístupem, ale též jako na politického reprezentanta, který s hrdostí sobě vlastní a aktivně zaštítil projekt „Advokáti proti totalitě“,“ vzpomněl JUDr. Vladimír Jirousek, předseda ČAK.

V závěru letošního novoročního projevu vzkázal předseda Senátu občanům: Snažme se i v letošním roce řídit jednoduchým heslem „žít a nechat žít“. Bohužel osud Jaroslava Kuberu, který jako politik vystupoval velmi aktivně a byl proslulý žertovnými a často kontroverzními výroky, déle žít nenechal, což je pro tuto zemi velká škoda.

Čest jeho památce!

red
Foto: AD

Go to TOP