Hromadné žaloby projedná vláda v pátek, podpora ve Sněmovně je nejistá

Návrh na uzákonění hromadné žaloby projedná vláda tento pátek a měla by jej předložit nové Sněmovně. V minulém funkčním období vláda tento institut nestihla v Parlamentu prosadit. Návrh v podobě, jak jej chce předložit Sněmovně dosluhující vláda, ale většinovou podporu v nové dolní komoře patrně nenajde. 

Menšinová vláda ANO a ČSSD předložila Sněmovně návrh zákona o hromadném řízení v minulém volebním období loni v březnu. Koncem letošního ledna přerušili poslanci projednávání předlohy v úvodním kole a už se k němu nevrátili. Návrh zákona tak s volbami takzvaně spadl pod stůl. Jeho opětovné předložení ohlásil premiér v neděli, když oznámil, že vláda kvůli ukončení činnosti Bohemia Energy připravuje trestní oznámení pro podezření na podvodné jednání. Trestní oznámení by mělo být hotové dnes, 2. listopadu.

„Institut hromadných žalob, který bohužel nebyl schválen ve Sněmovně, projednáme v pátek na vládě. Institut se zatím nemůže použít, ale lidé se můžou de facto nějakým způsobem podílet na žalobách společným přístupem, obsahem právních záležitostí,“ řekl premiér Babiš.

„Na tento návrh pohlížím s velkou opatrností. Jeho aplikace může mít mnohé, navrhovatelem nezamyšlené účinky,“ napsal poslanec Pavel Blažek, který patří podle médií k možným kandidátům na funkci ministra spravedlnosti.

Vyjednavač ODS v programové skupině pro spravedlnost, vnitro a digitalizaci Martin Kupka uvedl, že v současné verzi vyjednávaného textu institut hromadných žalob nefiguruje. „Mezi prioritami vlády jsou sice zařazeny jiné věci, jako je elektronický spis, ale nevidím důvod, proč bychom se nemohli na spravedlivé podobě tohoto institutu domluvit,“ sdělil poslanec Jakub Michálek.

Lidovci vnímají hromadné žaloby podle předsedy svých poslanců Marka Výborného jako evropský standard, uplatnily by se právě zejména ve spotřebitelských sporech. Přihlašování spotřebitelů k žalující skupině by mělo být podle Výborného co nejjednodušší, bylo by také nutné nastavit třeba velikost skupiny a parametry osoby, která by mohla být jejím správcem. „Za zásadní považujeme to, aby návrh připravilo v tomto duchu ministerstvo spravedlnosti až po jmenování nové vlády. Jde o zásadní parametrickou úpravu, na které se musí shodnout nová vláda,“ uvedl Výborný, podle kterého šanci na schválení má.

„Hromadné žaloby jsou jedním z mála pomocníků, jak se mohou malí bránit proti velkým, kteří zneužívají svoje postavení. Celkově to je moderní a efektivní druh soudního řízeni, proto ho Piráti dlouhodobě podporují,“ uvedl Jakub Michálek.

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová při obhajobě předlohy před poslanci v lednu řekla, že spotřebitelé často na vymáhání svých práv rezignují, protože se jim nevyplatí. Hromadné žaloby by podle ní mohly pomoci i v boji proti takzvaným šmejdům, tedy obchodníkům používajícím nekalé praktiky.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP