K návrhu stavebního zákona se sešlo na 5 000 připomínek

Nový stavební zákon, který má urychlit a zjednodušit povolování staveb, má být podle slov ministryně pro místní rozvoj účinný od poloviny roku 2023. Platit by měl sice již od příštího roku, což je podle mnohých expertů příliš ambiciózní plán, řídit se jím však budou muset dotčené subjekty až po datu účinnosti. Předpis má řadu kritiků, podle nichž nechrání veřejné zájmy a podle některých oponentů je protiústavní.

„Jde hlavně o to, aby byl zákon kvalitní, proto jsme prodloužili vypořádání připomínkového řízení o dva měsíce do konce letošního března. Zákon bude účinný od druhé poloviny roku 2023, aby bylo dost času na přenesení současného modelu do nezávislé soustavy stavebních úřadů v čele s Nejvyšším stavebním úřadem podřízeným vládě,“ uvedla ministryně Dostálová.

Návrh stavebního zákona nyní prochází připomínkovým řízením – přišlo více než 5 000 připomínek, z toho je kolem 84 procent připomínek zásadních, a to jenom ke stavebnímu zákonu. Značné množství připomínek je i u návrhu změnového zákona, všechny by mělo ministerstvo pro místní rozvoj vypořádat do konce března.

Také Nejvyšší správní soud a Nejvyšší soud zaslaly připomínky k téměř všem částem návrhu a zároveň nedoporučily ministerstvu pro místní rozvoj pokračovat v přípravě návrhu stavebního zákona v jeho současné podobě. Podle nich by měl být přepracován. Připomínky jsou dostupné na webu Úřadu vlády.

Ministryně Dostálová uvedla, že jakékoli připomínky, které směřují ke zlepšení návrhu, její úřad vítá. Se soudy plánuje jednat, což podle ní bude o to jednodušší, že připomínky obou soudů jsou prakticky totožné. „Připomínkám obou nejvyšších soudů je přikládána velká váha. A jak už jsem řekla, pokud zákon dozná významných změn, jsme připraveni opakovat meziresortní připomínkové řízení,“ podotkla ministryně.

Kvůli předpisu se na úřadu vlády sešli 13. ledna 2019 také premiér Andrej Babiš, ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Dohodli se, že Ministerstvo pro místní rozvoj upraví návrh stavebního zákona tak, že úředníci odpovědní za stavební řízení na úrovni obcí nebudou převedeni do nového státního modelu. Původně mělo pod stát přejít 13 500 úředníků, nyní to bude asi 7000. Podle Františka Lukla je ústupek kompromisem, na který budou slyšet i ostatní kritici nové právní úpravy.

Stavební zákon by měl být jedním z témat koaliční rady 14. ledna 2019.  Ministerstvo pro místní rozvoj by se podle vicepremiéra Jana Hamáčka mělo pokusit vypořádat do konce března všechny připomínky, které se sešly k návrhu nového stavebního zákona. Je však skeptický k tomu, že se může podařit všechny rozpory odstranit. Spíš očekává, že bude nutné předpis přepracovat.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP