Řečtí zákonodárci zrušili zákon chránicí univerzity před policií

Řečtí zákonodárci anulovali zákon, který zamezoval policii vstup na akademickou půdu. Konzervativci premiéra Kyriakose Mitsotakise, kteří získali moc minulý měsíc, mají za to, že zákon navržený jako záštita protestujících studentů a svobodného myšlení byl zneužíván ke krytí nezákonného chování. Kritici v tomto kroku spatřují omezování demokracie, napsala agentura Reuters.

Mitsotakis a jeho Nová demokracie věc považují za otázku veřejné bezpečnosti. „Nechceme policii na univerzitách. Chceme se zbavit mikin s kapucí, které dozírají na život studentů,“ řekl premiér poslancům a odkazoval přitom na samozvané anarchisty na kampusech. Na násilí a nepokrytý prodej drog na univerzitní půdě si stěžuje i mnoho akademiků.

Podle zákona z roku 1982, který v minulých letech různé vlády rušily či znovu zaváděly, byla akademická půda do značné míry mimo dosah policie. Vznik zákona podnítilo krvavé potlačení studentské vzpoury 17. listopadu 1973 proti tehdejší vojenské diktatuře. Tehdejší režim uvedl, že při jeho kulometné palbě bylo usmrceno 15 lidí, později se hovořilo až o 34 mrtvých. Zraněných bylo více než 1100. Na toto datum se studenti každý rok vydávají na pochod Aténami a dalšími městy se zakrvavenou vlajkou.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP