Vládní novela zákona o léčivech a jejich dostupnosti čelila ve Sněmovně kritice

Poslanci, kteří vystoupili v debatě k novele zákona  o léčivech a jejich dostupnosti ve Sněmovně 29. listopadu 2019, poukazovali zejména na to, že daná předloha problém nedostatku některých léků nevyřeší. Dolní komora projednávání předlohy přerušila do další schůze.

Předložený návrh nevyřeší deklarovaný cíl ani podle České lékárnické komory. Přerušení prvního čtení by mělo otevřít prostor k dalším jednáním s odborníky. „O návrhu dosud nediskutovala odborná veřejnost,“ uvedl poslanec Vít Kaňkovský.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch předlohu hájil zkušenostmi ze Slovenska. Nyní se totiž navzdory současným omezením objem zpětného vývozu léků z Česka do zahraničí, kde jsou dražší, stále zvyšuje. „Máme podporovat dostupnost léků pro pacienty, ne byznys distributorů,“ zdůraznil.

Novelu zákona o léčivech a jejich dostupnosti kritizovali i poslanci vládní ČSSD a opoziční KSČM, která kabinet ve Sněmovně toleruje. Podle poslance Jiřího Běhounka na Slovensku funguje jiný princip, podoba navrhované vládní novely je podle jeho tvrzení proto naprosto nepřijatelná.

Novela stanoví, že výrobci by museli v případě nutnosti dodat chybějící lék vydávaný na recept do dvou dnů do kterékoli lékárny v Česku. Mění se tak dosavadní úprava, která zaváděla povinnost výrobců dodat distributorovi léky podle tržního podílu. Podle Ministerstva zdravotnictví ČR není vymahatelná. Předloha také nově řeší takzvané reexporty léků, když v současnosti může být jejich zpětný vývoz do ciziny zakázán v podstatě až při jejich nedostatku. Vývoz by měl být povolen jen u léčiv, která budou uvedena na seznamu vydaném Státním ústavem pro kontrolu léčiv.

 

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP