Řešení ohledně nezákonných exekucí by mohlo být po Vánocích

V České republice je stále kolem 133 tisíc protiprávních exekucí a soudy o návrzích na jejich zastavení rozhodují rozdílně. Řešení ohledně nezákonných exekucí by Ministerstvo spravedlnosti mohlo navrhnout po poradě s předsedy krajských soudů, která proběhne ještě před Vánocemi. Poslancům to 28. listopadu 2019 při interpelacích ve Sněmovně sdělila ministryně spravedlnosti Marie Benešová.

„Není možné, aby se to neřešilo. Počty exekučních řízení zastavených pro nezpůsobilost se neevidují,“ uvedla ministryně spravedlnosti Benešová. Ta v říjnu požádala předsedy soudů o informace, zatím však nedostala odpovědi ze všech soudů. „Přístupy jednotlivých soudů k problematice se různí. Spíše si stěžují na to, že na ně vyvíjíme nátlak. Ale já si myslím, že je to správné, protože by to jinak neřešily,“ dodala Benešová.

Protiprávní exekuce jsou často vymáhány na základě neplatných rozhodčích nálezů. Některé soudy navzdory verdiktu Nejvyššího soudu z roku 2011 exekuce odmítají zastavit. Premiér Andrej Babiš v březnu slíbil nezákonné exekuce zastavit, tehdy jich bylo na 200 tisíc.

Exekutorská komora v červenci kritizovala premiéra za to, že vyzval ministerstva a pět institucí a státních firem, aby u svých zaměstnanců přispěly k zastavení protiprávních exekucí. Komora krok označila za nekoncepční. S problémem by se podle ní měla vypořádat justice, ne mzdové účtárny. Podle Ministerstva spravedlnosti ČR mohou zaměstnavatelé pomoci zaměstnancům tím, že je na problematickou exekuci upozorní.

 

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP