Ministerstvo zahraničních věcí ČR nevidí zvýšený zájem Čechů o návrat z Británie

Ministerstvo zahraničních věcí ČR nezaznamenalo zvýšený zájem Čechů žijících v Británii o návrat do vlasti kvůli nadcházejícímu brexitu. Českým krajanům v Británii ale česká vláda doporučuje, aby neváhali s podáním žádosti o status usedlíka, díky kterému budou zachována jejich práva i po odchodu Británie z Evropské unie.

Ministerstvo zahraničních věcí ČR nezaznamenalo zvýšený zájem Čechů žijících v Británii o návrat do vlasti kvůli nadcházejícímu brexitu. Českým krajanům v Británii ale česká vláda doporučuje, aby neváhali s podáním žádosti o status usedlíka, díky kterému budou zachována jejich práva i po odchodu Británie z Evropské unie. Novinářům to 22. října 2019 řekli ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček a ministr vnitra Jan Hamáček.

Ministři uvedli, že podle neoficiálních údajů žije v Británii až 100 tisíc Čechů, o usedlický status jich požádalo zatím kolem 22 tisíc. Británie by měla opustit Evropskou unii ke konci října 2019. „Zatím jsme nezaznamenali zvýšený zájem Čechů se vracet. Všichni čekají, jak situace kolem brexitu dopadne,“ řekl Petříček. Česká diplomacie podle něj posílila konzulární úseky na velvyslanectví v Londýně i na konzulátu v Manchesteru a zřídila pro české občany krizové linky, na které se mohou obracet. Kvůli brexitu také vzrostl zájem o vydávání cestovních dokladů a vyřizování matričních záležitostí.

Žádost o status uprchlíka

Británie umožňuje občanům EU, kteří v zemi žijí, požádat o status usedlíka, aby byla zachována jejich práva i po brexitu. Hamáček 22. října 2019 uvedl, že se česká vláda chce obracet na krajany a doporučovat jim, aby s registrací v tomto systému neváhali.  „Registrace funguje bez problémů a je zdarma,“ uvedl. Petříček doplnil, že o status usedlíka bude možné žádat i několik měsíců po odchodu Británie z Evropské unie, podle něj ale není důvod se žádostí váhat.

Británie by měla Evropskou unii opustit k 31. říjnu 2019, oba ministři ale zdůraznili, že tento termín nakonec nemusí platit. Britský parlament ještě musí projednat výstupní smlouvu. Pokud by se to v termínu nepodařilo, je podle Petříčka mezi členskými státy EU vůle odložit brexit o dva měsíce.

Brexit ovlivní kromě krajanů v Británii i ty Čechy, kteří do země cestují. Britské úřady sice uvádějí, že k cestě bude nadále stačit občanský průkaz, Ministerstvo zahraničních věcí ČR ale doporučuje, aby lidé využili raději cestovní pas. Britský odchod bude mít vliv i na cesty Britů do Česka, kteří budou muset na letišti nově procházet přes přepážky pro občany zemí mimo Evropskou unii. Hamáček podotkl, že se na letišti  Praze pracuje na zvýšení kapacity těchto přepážek.

Mezinárodní spolupráce

Ministr vnitra zdůraznil, že britský odchod z EU nesmí ovlivnit policejní spolupráci. Připomněl, že do Británie míří nejvíce českých žádostí o vydání trestně stíhané osoby ze všech zemí EU. Hamáček také apeloval na zachování dobré spolupráce při výměně informací o potenciálních bezpečnostních hrozbách. Petříček připomněl, že po brexitu bude nutné začít vyjednávat o budoucích vztazích mezi EU a Británií. Podle něj je z českého pohledu zásadní, že Británie projevila zájem o užší propojení s EU v bezpečnostní spolupráci, například co se týká posílené obranné spolupráce (PESCO) nebo evropského obranného fondu.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay.

Go to TOP