Starostové navrhli zakotvit ústavní právo obyvatel na pitnou vodu

Poslanci opozičního hnutí STAN navrhli zakotvit ústavní právo obyvatel na pitnou vodu. Jejich novela listiny základních práv a svobod by také stanovila, že vodní zdroje by byly ve veřejném užívání a spravoval by je stát. Zdroje pitné vody by sloužily v první řadě k zásobování lidí, a to udržitelným způsobem. Zásobování vodou by podle předlohy zajišťovaly obce na neziskovém principu.

„Právě v zavedení neziskovosti nakládání s pitnou vodou spočívá nejvýznamnější dopad navrhované úpravy,“ napsali předkladatelé v důvodové zprávě. Privatizace vodárenské infrastruktury se podle nich neosvědčila, protože soukromé zahraniční společnosti do ní dost neinvestují a stávají se havárie. Následné ztráty vody stejně jako opravy pak hradí domácnosti, stojí ve zdůvodnění.

Předlohu nejprve posoudí vláda, rozhodne o ní Parlament. Autoři předpokládají, že pokud by byla schválena, musely by se změnit všechny zákony, které se týkají ochrany zdrojů vody a nakládání s ní. Muselo by se podle nich také zajistit důslednější postihování porušování zásad ochrany čistoty a kvality vody nebo případně vydaných zákazů zalévání zahrad a napouštění bazénů. Předkladatelé proto navrhli účinnost novely od roku 2023.

Ve Sněmovně už jsou dvě poslanecké ústavní novely o ochraně vody. Poslanci se předlohami začnou zabývat nejdřív v září. Možnosti ústavní ochrany vody zjišťuje i ministerstvo zemědělství.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP