Ombudsmanka: úřad nemůže zastavit vyplácení podpory bez rozhodnutí

Úřad práce nemůže podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové zastavit vyplácení podpory v nezaměstnanosti dříve, než o tom vydá rozhodnutí.

Ombudsmanka řešila konkrétní případ, kdy úřad práce vyřadil muže z evidence uchazečů o zaměstnání, protože se bez vážného důvodu nedostavil na stanovenou kontaktní schůzku. Od stejného dne mu okamžitě přestal vyplácet podporu v nezaměstnanosti, přestože rozhodnutí o vyřazení stěžovatele vydal až za dva měsíce. Úřad podle ombudsmanky muže z evidence sice vyřadil oprávněně, nicméně nemohl zastavit vyplácení podpory před tím, než vydá rozhodnutí. To by podle Šabatové totiž znamenalo, že úřad předjímá, že řízení musí vždy skončit vyřazením z evidence.

„Šetření potvrdilo, že úřad v případě neúčasti muže na schůzce postupoval dle zákona, protože zákon stanovuje důvody, pro které je možné neúčast na schůzce omluvit, a ty muž nenaplnil. Úřad však pochybil v tom, že po zmeškání schůzky přestal muži okamžitě vyplácet podporu, aniž by dostatečně prověřil vážnost důvodu jeho neúčasti,“ uvedla Šabatová.

Zákon stanovuje, že o zastavení výplaty podpory v nezaměstnanosti musí úřad práce vydat rozhodnutí. Ministerstvo práce a sociálních věcí podle ombudsmanky už upozornilo Úřad práce ČR na nutnost dodržování zákona o zaměstnanosti při poskytování podpory v nezaměstnanosti. V budoucnosti by už se proto podobné případy neměly stávat.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP