Senát Kalifornie schválil zákon zpřísňující pravidla zaměstnávání

Senát amerického státu Kalifornie schválil zpřísnění zákona týkajícího se zaměstnávání lidí ve firmách, které působí v oblasti takzvané gig ekonomiky. Tak se označují situace, kdy lidé pro tyto firmy obvykle pracují na základě smlouvy nebo jako osoby samostatně výdělečně činné a ne jako zaměstnanci na plný úvazek. Opatření se tak dotkne firem jako Uber Technologies nebo Lyft.

Nový zákon zpřísňuje pravidla, kdy tyto osoby mohou být klasifikovány jako nezávislí dodavatelé, a kdy už jako zaměstnanci, kteří mají nárok na dovolenou, nemocenskou či minimální mzdu. Zákon ještě musí potvrdit druhá komora parlamentu a podepsat guvernér.

Nový zákon, který nařizuje starat se o pracovníky spíše jako o zaměstnance než o nezávislé dodavatele, podle některých odhadů zvýší náklady firem z gig ekonomiky až o 30 procent. Pokud vstoupí v platnost, změní základní model zaměstnávání přijatý firmami, které působí v oblasti alternativní taxislužby či doručování jídla.

Po přijetí, které se očekává, zákon nazývaný AB5 bude platit jen v Kalifornii. I tak ale přitahuje celonárodní pozornost. Kalifornie je totiž nejlidnatějším státem USA a lídrem v zavádění opatření, která pak přijímají i další státy nebo která jsou přijata v celých USA.

AB5 uzákoní rozhodnutí kalifornského nejvyššího soudu z roku 2018. Ten stanovil, že pracovník by neměl být klasifikován jako nezávislý dodavatel, ale jako zaměstnanec, pokud firma kontroluje jeho práci a říká mu, co má dělat, respektive pokud je nedílnou součástí podnikání firmy.

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP