Vatikán odmítl snahy států o prolomení zpovědního tajemství

Vatikán 1. července 2019 označil ve svém prohlášení za „nepřijatelné“ snahy států o prolomení zpovědního tajemství.

Podle agentury Reuters je jedná o zřejmou odpověď na kroky zákonodárců v Austrálii a v dalších zemích, které uvažují o schválení zákonů, jež by umožnily prolomení tajemství v případech sexuálního zneužívání. Dokument vydaný Vatikánem uvádí, že žádná vláda nemůže nutit kněze tajemství porušovat. „Nedotknutelné tajemství zpovědi přichází přímo z Bohem zjeveného zákona a jeho kořeny jsou ve své podstatě svátostí do té míry, že nemůže být připuštěna žádná výjimka,“ uvádí se v dokumentu, který byl schválen papežem Františkem.

Právní systémy většiny zemí respektují právo katolických kněží ponechat v tajnosti to, co se dozvěděli během zpovědi. Podobné právo mají například i obhájci, kteří nejsou povinni odhalit důvěrné informace o svých klientech. Kvůli krizi vyvolané sexuálními skandály církevních představitelů se však množí hlasy vyzývající ke zrušení této výsady.

Závěry loňského vyšetřování zneužívání dětí v Austrálii doporučily, aby země schválila novou legislativní úpravu, která by náboženské představitele donutila ohlásit případy zneužívání, o kterém by se dozvěděli během zpovědi. Výzvu zatím vyslyšely dva z osmi australských států, které z neohlášení informace o zneužívání získané u zpovědi učinily trestný čin. Zbylé australské státy o této možnosti uvažují.

V květnu kalifornský senát schválil zákon, který umožňuje porušit zpovědní tajemství v případě, že se kněz dozví o možném sexuálním zneužívání spáchaném jiným knězem.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay

Go to TOP