Rada Evropy kritizuje porušování lidských práv v Maďarsku

Rada Evropy 21. května 2019 důrazně kritizovala porušování lidských práv v Maďarsku, zejména za způsob, jímž se na jeho území zachází s uprchlíky. Rada vyzvala Budapešť ke zlepšení.

„Porušování lidských práv v Maďarsku má negativní účinek na celý systém ochrany a na právní stát. Toto porušování by mělo být bezodkladně řešeno,“ zdůraznila ve své zprávě komisařka pro lidská práva Rady Evropy Dunja Mijatovičová.

Zprávu komisařka vypracovala mimo jiné na základě poznatků, které získala při únorové návštěvě Maďarska. V dokumentu zejména „důrazně žádá úřady, aby se vyhnuly projevům a kampaním namířených proti migrantům, které rozdmýchávají xenofobní nálady“.

„Postoj vlády namířený proti imigrantům a žadatelům o azyl se odrazil v právních předpisech, které ohrožují přijímání žadatelů o azyl a integraci osob, jejichž status uprchlíků byl uznán,“ zdůraznila komisařka pro lidská práva.

V této souvislosti především poukázala na vytvoření těžkých podmínek pro podávání žádostí o azyl. „Žadatelé jsou nuceni uplatňovat své právo požádat o mezinárodní ochranu ve dvou tranzitních zónách, které se nacházejí na hranici mezi Srbskem a Maďarskem, které jsou od maďarského území oddělené plotem,“ uvedla Mijatovičová.

Už v únoru po návštěvě Maďarska poukázala na „velké zúžení prostoru pro práci nevládních organizací, obránců lidských práv a novinářů kritických k vládě“. Vyzvala přitom vládu premiéra Viktora Orbána, aby změnila svůj znepokojující kurz v oblasti lidských práv.

Zdroj: ČTK, foto Pixabay

 

Go to TOP