Staronová ministryně zamýšlela strávit zbytek života v advokacii

Budoucí ministryně spravedlnosti Mgr. Marie Benešová se po nástupu do funkce chce zaměřit především na boj s korupcí a na vytváření kvalitní legislativy. S odvoláním nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, o kterém spekulovali někteří zástupci opozice, nepočítá.

„Popírám čistky ve státním zastupitelství, to je prostě hysterie naprosto nesmyslná,“ řekla ČTK nynější poradkyně prezidenta Miloše Zemana pro justici Mgr. Marie Benešová. Mnohem důležitější je podle ní zlepšit boj s korupcí, protože nás velmi kritizuje protikorupční skupina Rady Evropy, která řeší možné úplatky v politice a justici. Česku se podle ní za poslední dva roky nepodařilo plně zavést ani jedno ze 14 původních doporučení. „Takže nám tady něco neladí, to se bude muset samozřejmě napravit,“ prohlásila. Bude prý také požadovat kvalitní práci Legislativní rady vlády – tedy dobře propracované zákony.

Benešovou do funkce nominoval premiér Andrej Babiš a Hrad už potvrdil, že prezident Miloš Zeman přijal kandidátku na funkci ministryně spravedlnosti Mgr. Marii Benešovou a v úterý 30. dubna ve 14 hodin ji na Pražském hradě jmenuje členkou vlády spolu s novým ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem a ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem.

Bývalá nejvyšší státní zástupkyně a někdejší ministryně má podle něho předpoklady pokračovat ve stabilizaci justičního prostředí, v potírání korupce a klientelismu a v omezování působení exekuční mafie.

„O funkci jsem vůbec neuvažovala. Funkce přicházejí, když je nečekáte, ne když je chcete,“ uvedla budoucí ministryně. Již prý byla připravena na to, že zbytek života stráví v advokacii. Připustila, že s premiérem nějakou dobu vyjednávala. „Jsem sama spíš překvapena, že to takto dopadlo. Nabízela jsem jiné postavy,“ dodala.

Zdroj: ČTK

Foto: Mgr. Hana Kejhová

 

Go to TOP