Sněmovna vrátila vládní novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí

O navrhovaných změnách v odměnách pěstounů a příspěvcích na dítě pro klokánky a podobné azylové domy budou poslanci dál jednat. Dolní komora dnes vrátila vládní novelu zákona č. 359/1999 Sb., o sociálně-právní ochraně dětí ze závěrečného schvalování do opakovaného druhého čtení. Důvodem jsou desítky poslaneckých pozměňovacích návrhů, z nichž některé jsou zdvojené, případně jdou proti sobě.

Cílem kroku je podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové poslanecké úpravy zpřehlednit. Postup doporučil už dřív sociální výbor z obav, že výsledná podoba, jak by ji dolní komora přijala, by mohla být zmatečná. Poslanci nyní budou moci podávat pozměňovací návrhy znovu.

Poslanci navrhli například několik variant růstu odměn dlouhodobých i náhradních krátkodobých pěstounů, navázání těchto odměn na minimální mzdu a automatický valorizační mechanismus odměn podle růstu reálné průměrné mzdy v národním hospodářství. Mezi úpravami je i návrh, podle kterého by mohlo být dítě svěřeno do společné pěstounské péče i jiným dvěma osobám, než jsou manželé, nebo pravidelný růst výživného na děti v návaznosti na inflaci.

Měsíční příspěvek takzvaným klokánkům vládní novela zvedá z 22 800 na 30 000 korun na dítě měsíčně. Někteří poslanci chtějí razantnější zvýšení. U dlouhodobých pěstounů vládní novela ponechává odměny podle počtu dětí na 12 000, 18 000 či 30 000 korunách měsíčně. Kritici poukazují na to, že pěstounů je stále nedostatek a novela situaci nezlepší.

Odměna pro přechodné pěstouny by se měla podle vládního návrhu zvednout z 20 000 na 22 000 korun hrubého měsíčně. Zároveň by nově dostali příspěvek při převzetí dítěte, jehož výše je odstupňovaná podle věku od 8000 korun do 10 000 korun.

Rozhodnutím o vrácení novely do druhého čtení nynější schůze Poslanecké sněmovny P ČR skončila. Poslanci se mimořádně sejdou příští týden ve středu 12. května hned na dvou schůzích. Nejprve mají pokračovat ve schvalování návrhu nového stavebního zákona. Odpoledne je svolaná schůze k vybraným předlohám ve druhém a v prvním čtení. Jde o novely notářského řádu, zákona o elektronických komunikacích a zákona o pomoci v hmotné nouzi a o návrhy zákonů o občanských průkazech, o digitální dani a o ochraně oznamovatelů.

Zdroj: ČTK
Foto: psp.cz

Go to TOP