Vláda bude jednat o zajištění výstavby Justičního areálu v Ústí nad Labem

Výstavbu nového Justičního areálu v Ústí nad Labem, který by měl být – s ohledem na počet zaměstnanců – druhým největším v České republice, projedná na svém jednání 26. dubna 2021 vláda. Stavba justičního paláce v ústecké čtvrti Bukov měla původně stát 1,7 miliardy korun, podle posledních údajů, které dnes předloží vládě ministryně spravedlnosti Mgr. Marie Benešová, se však vybudování areálu prodraží zhruba o jednu miliardu. Na stavbu justičního paláce se čeká již 19 let – Krajskému soudu v Ústí nad Labem současná budova v záplavové zóně u Labe nestačí a pronajímá si prostory v centru města.

 

Během přípravných prací a zpracování projektové dokumentace, jejímž zhotovitelem je podle registru smluv společnost Arch. Design, se změnily parametry projektu. Změny se týkají zejména zvýšení počtu zaměstnanců z původních 745 na 828. S tím je spojeno i rozšíření užitné plochy areálu. Počítá se také s tím, že se sníží průměrné velikosti kancelářských ploch na osobu. Areál se stane – co do počtu zaměstnanců – druhým největším justičním palácem v republice. Více zaměstnanců bude mít už jen pražský areál Na Míčinkách, který zaměstnává přibližně 1000 lidí.

Podle plánů by v areálu mělo být 248 kanceláří, pět zasedacích místností a 30 jednacích síní. Dále zde budou podatelny, spisovny, kuchyňky, sociální zařízení a sklady. Počítá se i se stravovacím zařízením – kuchyní a jídelnou či bufetem. Zaparkovat zde bude moci více než 300 automobilů.

Stavba nového justičního areálu pro ústecký soud a státní zastupitelství se plánuje už od roku 2002. Současná budova, která funguje od roku 1974, potřebám soudu nevyhovuje, neboť leží v záplavovém území a při povodních objekt již několikrát zatopila voda.

Kvůli nedostatku místa už z budovy krajského soudu odešlo krajské státní zastupitelství a okresní státní zastupitelství. Obě instituce si zatím pronajímají prostory v soukromých budovách v centru města. V nové budově má sídlit krajský a okresní soud se státním zastupitelstvím, Probační a mediační služba, pobočka Ministerstva spravedlnosti a ústecké pracoviště Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Na základní kámen neexistujícího Justičního paláce v Ústí nad Labem poklepal v říjnu 2013 prezident republiky Miloš Zeman společně s ministryní Marií Benešovou. Termín dokončení byl v té době odhadován na rok 2018.

 

Zdroj: ČTK
Foto: archiv Arch. Design

Go to TOP