Návrhy zákonů o DPH a spotřebních daních projednají nyní poslanci

Vláda schválila změny v novele zákona o DPH a vyšší náhrady za pracovní úrazy. Návrh zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty

Vláda schválila změny v novele zákona o DPH a vyšší náhrady za pracovní úrazy. Návrh zákona č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty rozšiřuje zavedení možnosti osvobození zboží a služeb od daně nejen pro ozbrojené síly NATO a Partnerství pro mír, ale i o pro ozbrojené síly členského státu, které se podílí na společné bezpečnostní a obranné politice EU. Od ledna se také zvýší náhrady za ztrátu výdělku a pracovní úrazy o 1,3 %  a 300 Kč.

 

Další změnou je v novele zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, stanovení postupu pro měření stupňů u piva, do kterého jsou přidávány některé další látky, například sladidla a aromata. Norma dále zpřesňuje ustanovení týkající se osvobození od daně u denaturovaného lihu a umožní tak malým českým výrobcům alkoholických nápojů uplatnit sníženou sazbu spotřební daně i při prodeji výrobků v jiných státech EU. Nově do materiálu ještě Ministerstvo financí zařadilo opatření ze směrnice EU z letošního července, která se týká dočasného osvobození od DPH při dovozu a některých dodáních v reakci na pandemii koronaviru.

Normu, která reaguje reaguje na několik nařízení EU, vláda poslala Sněmovně letos v březnu, ta ji ale do letošních říjnových voleb neschválila. Kabinet ji tak musel znovu projednat a nyní ji předložit poslancům.

Vláda také schválila, že od ledna 2022 se zvýší náhrady za ztrátu výdělku po pracovním úrazu či nemoci z povolání o 1,3 procenta a k tomu ještě o 300 korun. Zvyšují se stejně jako procentní část důchodů. Zvýšení se týká i pozůstalých po zemřelých pracovnících. Stejně se zvednou také náhrady po služebním úrazu či nemoci z povolání vojákům.

Náhrady se valorizují pravidelně. Představují rozdíl mezi průměrným příjmem před úrazem či onemocněním a příjmem po nemoci, který zahrnuje vydělanou částku i případný invalidní důchod. Tento rozdíl se pak dorovnává.

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP