Správní soud ve Francii zakázal hlídání demonstrací drony

Nejvyšší správní soud ve Francii zakázal používání dronů pro hlídání demonstrací, které se konají na veřejných prostranstvích v Paříži. Zde v posledních

Nejvyšší správní soud ve Francii zakázal používání dronů pro hlídání demonstrací, které se konají na veřejných prostranstvích v Paříži. Zde v posledních týdnech proběhlo několik protestů proti policejní brutalitě a bezpečnostnímu zákonu. Z obavy ze zneužívání dronů policií se na soud obrátila asociace Kvadratura sítě (LQDN).

 

Soud již v květnu zakázal používání dronů ke kontrolování toho, jestli obyvatelé francouzské metropole dodržují karanténu. Podle soudu by nejprve muselo mít písemně dané podmínky, jinak existují „vážné pochyby o jeho legalitě“.

Pravidla pro používání dronů bezpečnostními složkami jsou součástí bezpečnostního zákona, který zatím prošel pouze prvním čtením. Článek 22 počítá s tím, že by záběry z vrtulníků a dronů mohly být přenášeny přímo do hlavního štábu složek, které na akci zasahují. Po 30 dnech by se záznamy mazaly, pokud by se nestaly důkazem ve vyšetřování.

Proti bezpečnostnímu zákonu se postavila část veřejnosti, spatřuje v něm hrozbu pro svobodu slova.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

 

Go to TOP