Počet směrnic EU nezapracovaných do práva ČR klesl na osm

Počet směrnic Evropské unie dlouhodobě nezapracovaných do českého práva se ke konci loňského roku snížil na osm. Jejich poměr tak klesl pod jedno procento, což je mezi členskými zeměmi považováno za přijatelnou úroveň. Informovala to tom mluvčí ministra pro legislativu Michala Šalomouna Jana Taušová. Vyplývá to také ze zprávy o přejímání legislativních závazků plynoucích z členství České republiky v Evropské unii za rok 2023, kterou ve středu 28. února schválila vláda.

 

Ze 36 směrnic, které zůstaly nezapracovány po minulé vládě a hrozily pokutami v úhrnné výši až dvě miliardy korun, nyní zbývá osm směrnic s uplynulou lhůtou. „Aktuálně se pohybujeme kolem hodnoty 0,9 procenta, a to se při transpozici směrnic týkajících se vnitřního trhu EU považuje za přijatelnou úroveň,“ přiblížil situaci ministr Šalomoun. Česko se tak podle něj posunulo zhruba do poloviny v žebříčku hodnocených států.

Cílem je podle ministra Šalomouna udržet deficit pod jedním procentem. „Když jsem vstoupil do funkce, předsevzal jsem si stáhnout resty dřívějších vlád na zmíněné jedno procento. Že se nám to daří a díky tomu jsme odvrátili i hrozbu miliardových pokut, vidím jako velký úspěch. Nesmíme ale polevit, další unijní předpisy přibývají, je to nekončící proces. Naším cílem je tedy udržet transpoziční deficit pod jedním procentem,“ uvedl Michal Šalomoun.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP