Kabinet schválil nové předsedy soudů – MS v Praze a KS v Plzni

Vláda dnes schválila návrh jmenovat nové předsedy dvou soudů – Městského soudu v Praze a Krajského soudu v Plzni. V Praze se předsedkyní stane JUDr. Jaroslava Pokorná, v Plzni Mgr. Alexandr Krysl.

„Prezident Miloš Zeman by je měl do funkcí jmenovat 29. července,“ řekla dnes ministryně spravedlnosti Mgr. Marie Benešová. Kabinet podpořil i návrh na jmenování 33 nových soudců, kteří většinou nahradí své kolegy odcházející do penze.

Současným předsedům pražského městského a plzeňského krajského soudu – tedy JUDr. Liboru Vávrovi a JUDr. Miloslavu Sedláčkovi – vyprší mandát na konci letošního září. Podle návrhu ministryně by je měli nahradit osmapadesátiletá předsedkyně Obvodního soudu pro Prahu 10 doktorka Pokorná a čtyřiačtyřicetiletý místopředseda Krajského soudu v Plzni magistr Krysl.

Do výběrového řízení na šéfa Městského soudu v Praze se přihlásilo pět zájemců, z toho tři jeho místopředsedové. Soudcovská rada doporučila jako nejvhodnějšího kandidáta současného místopředsedu trestního úseku Mgr. Jana Kadlece. Vyzdvihla jeho jasné a srozumitelné vize, silnou osobnost, odbornou i osobní prestiž u kolegů a také to, že je blízkým spolupracovníkem současného předsedy a může důstojně navázat na jeho práci.

Z materiálů vyplývá, že výběrová komise ministerstva dala jednoznačně přednost JUDr. Pokorné, která při pohovoru získala 47 bodů z 50 možných. „Zná dokonale prostředí a problematiku řízení obvodních soudů. Nebojí se přijímat i nepopulární opatření, a pokud je považuje za nezbytná, najde způsob, jak je aplikovat prakticky,“ uvedlo ministerstvo. „Je náročná a důsledná ke svým podřízeným a kolegům, ale i k sobě samé,“ doplnil úřad.

Doktorka Pokorná působí v justici nepřetržitě od roku 1985. Postupně pracovala u Obvodního soudu pro Prahu 9, 10, 1 a 4. Šéfkou Obvodního soudu pro Prahu 10 je posledních pět let.

O post předsedy plzeňského krajského soudu se ucházeli dva jeho místopředsedové: vedle Mgr. Krysla, který má na starosti úsek správního soudnictví, to byl Mgr. Jiří Levý, jenž řídí občanskoprávní sekci.

Soudcovská rada jednomyslně doporučila magistra Levého, a to kvůli jeho odborným schopnostem i manažerským zkušenostem s řízením jednoho z největších okresních soudů, Plzeň – město. Magistra Krysla naopak výslovně nedoporučila. „Nemá zkušenosti v oblasti obecného soudnictví ani ve vztahu k okresním soudům,“ napsala o něm.

Ve výběrovém řízení ale Krysl zvítězil, když získal 39 bodů z 50. „Svůj správní úsek vede aktivně, dbá na vyřizování věcí starších časových řad a za tím účelem neváhá přistoupit i k nepopulárním opatřením,“ uvedlo o něm ministerstvo. „Umí definovat nedostatky a cestu z nich. Prosazuje využívání nových technologií v činnosti soudu, jako jsou videokonference, přepis hlasu a podobně,“ dodalo.

Alexandr Krysl je soudcem od roku 2004, začínal v Chebu. U krajského soudu v Plzni působí od roku 2007, posledních šest let ve funkci místopředsedy.

Ministerstvo také navrhlo jmenovat 33 nových soudců. Kandidáti jsou ve věku od 30 do 42 let a převažují mezi nimi ženy, kterých je 20. Většina navržených nováčků má za sebou jinou právní praxi než justiční čekatelství – jsou mezi nimi asistenti soudců, dva advokáti, dva vyšší soudní úředníci či jedna státní zástupkyně. Deset jich má zamířit do obvodu Městského soudu v Praze, šest pod ostravský krajský soud, pět pod Krajský soud v Praze, čtyři pod brněnský i ústecký krajský soud. Tři posily mají přijít do obvodu Krajského soudu v Hradci Králové a poslední pod Krajský soud v Plzni.

Zdroj: ČTK
Foto: AD

Go to TOP