Nové vládní grémium chystá aktualizaci plánu opatření pro integraci uprchlíků

Aktualizovaný plán opatření pro adaptaci a integraci uprchlíků by měla vláda obdržet do pololetí tohoto roku. Obsahovat bude konkrétní kroky a úkoly

Aktualizovaný plán opatření pro adaptaci a integraci uprchlíků by měla vláda obdržet do pololetí tohoto roku. Obsahovat bude konkrétní kroky a úkoly pro jednotlivé resorty a instituce. Informovala o tom vládní zmocněnkyně pro lidská práva Mgr. Klára Šimáčková Laurenčíková, která je členkou nového vládního grémia, jež bude mít tuto problematiku na starosti. Plán vychází ze strategie s prioritami, kterou vláda schválila v polovině ledna.

 

„Sedm ministrů se věnuje od tohoto roku problematice adaptace a integrace systematickou pozornost. Je šance k získání podpory pro odkládané systémové změny,“ uvedla Klára Šimáčková Laurenčíková. Zmínila třeba posílení jazykové přípravy a nastavení podpůrných opatření ve školách.

Strategii s prioritami pro adaptaci a integraci uprchlíků v Česku pro letošek i další roky schválila vláda 17. ledna. Zřídila grémium, které vede vicepremiér a ministr práce Ing. Marian Jurečka a jehož členy dále jsou ministři školství, zdravotnictví, vnitra, financí, místního rozvoje a pro evropské záležitosti i vládní zmocněnkyně.

Mezi hlavní úkoly od letoška patří podle dokumentu boj s dezinformacemi, podpora dlouhodobého bydlení, zajištění výuky češtiny pro školáky i kurzů pro dospělé, posílení dostupnosti škol, přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, uznávání kvalifikací a pružné rekvalifikace, osvěta o právech a povinnostech uprchlíků i o jejich přínosu pro Česko, ale také příprava návazného režimu sociální podpory po ukončení dočasné ochrany.

Podle údajů Ministerstva vnitra bylo ke konci ledna 2024 v Česku asi 380 800 lidí s dočasnou ochranou. Tu mají uprchlíci z Ukrajiny v EU zatím do konce března příštího roku. Státy sedmadvacítky vedou jednání o jejím případném prodloužení či o jiné podobě pobytového oprávnění. O možných variantách bude debatovat i vládní grémium. Podle zmocněnkyně pro lidská práva by mělo návrhy začít probírat na březnovém zasedání.

Klára Šimáčková Laurenčíková již dřív řekla, že pravidla podpory uprchlíků by měla upravit další novela zákona Lex Ukrajina, v pořadí již sedmá. Návrh by měl být hotov do pololetí.

Podle schválené vládní strategie s prioritami postup dosud směřoval k zajištění základních potřeb uprchlíků. Od letoška do konce března roku 2025 se počítá se zapojováním příchozích do běžného života a s odstraňováním nedostatků v nynějším nastavení. Následovat by měla příprava dlouhodobého řešení s návratovým programem i s opatřeními pro integraci těch, kteří v ČR budou chtít zůstat.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP