Návrh zákona má umožnit vyvlastnění majetku Ruska v ČR za náhradu

Návrh obecného zákona, který má umožnit zabavení ruského majetku v České republice, představil poslanec Mgr. Ondřej Kolář. Postaven je na vyvlastnění za náhradu. Poslanec k návrhu uvedl, že zákon má 11 paragrafů a Rusko v něm zmíněno není. Na jeho základě by ale bylo možné vyvlastnit majetek státu, kdyby vláda seznala, že páchá škody, a to za náhradu. Tuto cestu má Kolář za odpovídající postavení Česka jako právního státu. Návrh podle něj navazuje na kroky, které už Česko proti Rusku po jeho útoku na Ukrajinu učinilo.

 

„Byl bych rád, kdyby Evropská unie našla řešení aplikovatelné v každé z členských zemí. Čekat na to, bude trvat hrozně dlouho. Ne všechny státy EU tento problém sdílí,“ uvedl Kolář. Samostatné kroky proti Rusku, které už téměř před dvěma lety napadlo Ukrajinu, podle něj připravují Estonsko a Lotyšsko. Čím více impulzů bude EU mít, tím snáze pochopí, že je to třeba řešit, konstatoval. S návrhem už seznámil ministra zahraničí Bc. Jana Lipavského. Mluvčí Černínského paláce Daniel Drake sdělil, že „v tuto chvíli návrh studují právníci Ministerstva zahraničních věcí“.

Politolog Ing. Vladimír Votápek, který s Kolářem na návrhu spolupracoval, konstatoval, že otázka peněz, které by Rusko dostalo za vyvlastněné majetky náhradou, byla pro autory návrhu dilematem. Bylo by je podle něj ale možné například zmrazit. Podle dalšího ze spoluautorů zákona Mgr. Michaela Žantovského by bylo možné při vyvlastňování argumentovat tím, do jaké míry má být proces doprovázen náhradou, pokud byl majetek Moskvou získán v nerovném postavení okupovaného Československa.

Podle Michaela Žantovského by Česko přijetím zákona vydalo signál, že co provedl Kreml, je absolutně nepřípustné, a je proto třeba kroků krajně neobvyklých.

Vláda podle Ondřeje Koláře učinila proti Rusku už řadu opatření, návrh jeho autoři považují za další logický krok tak, aby nebylo zmrazení ruských majetků v Česku definitivním řešením. Votápek hovořil o materiálu jako o kompromisu, bylo by podle něj možné zákon rozšířit i na věci nemovité, například letadla. Jakou hodnotu majetky Ruska v ČR mají, nechtěl Kolář odhadovat.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP