Noc důstojnosti připomene 8. ledna situaci lidí s mentálním postižením

Životní příběh Doroty Šandorové se dostal na veřejnost v závěru roku 2022 – téměř dva roky poté, co tuto ženu s mentálním postižením v noci na 7. ledna 2021 usmrtil pečovatel v domově pro lidi s postižením. Právě počátkem ledna se proto na její památku už podruhé koná Noc důstojnosti. Záštitu nad ní stejně jako vloni převzal veřejný ochránce práv JUDr. Stanislav Křeček. V jeho sídle v Brně se dnes, tedy 8. ledna, odpoledne koná diskuse „Důstojný život pro všechny“ zaměřená na situaci lidí s postižením. Na ni naváže podvečerní pietní setkání. Obě akce jsou volně přístupné pro všechny zájemce, zároveň budou živě streamované.

 

Jak vypadá důstojný život? Jaké změny jsou potřeba, aby každý člověk, bez ohledu na své postižení či nemoc, mohl žít důstojně? Jsou ústavy přežitkem minulosti nebo nezbytnou součástí systému sociální a zdravotní péče? Co brání procesu deinstitucionalizace ústavních služeb? Kdo chrání lidi v ústavních zařízeních před špatným zacházením a je tato ochrana dostatečná? Jak jsou dostupné služby pro lidi, jejichž chování je popisováno jako náročné na péči? Jak je to s problematikou nadměrné medikace lidí v ústavech? To jsou hlavní otázky, o kterých budou s právníky Kanceláře veřejného ochránce práv v pondělí 8. ledna od 15 hodin hovořit účastníci diskuse Důstojný život pro všechny“ zaměřené na situaci lidí s postižením.

„Doufám, že díky akcím jako je Noc důstojnosti a především díky naší práci přestávají být lidé s postižením neviditelní. Péče o ně se v Česku stále soustřeďuje především do velkých ústavů, z toho pak vyplývají mnohé problémy,“ uvedl ombudsman Stanislav Křeček.

Právě veřejný ochránce práv v Česku monitoruje práva lidí s postižením a zasazuje se o řešení systémových nedostatků, které lidem s postižením brání žít důstojně a nezávisle. Ombudsman opakovaně například poukázal na to, že špatné zacházení s lidmi s postižením v zařízeních sociálních služeb má i systémové příčiny. Zařízení například nejsou připravená na práci s lidmi s takzvaně náročným chováním.

„Je mi smutno z toho, že zásadní změny ke zlepšení podmínek lidí s chováním náročným na péči trvají dlouho. Přál bych si, aby každý člověk bez ohledu na své postižení či nemoc mohl žít důstojně. Bohužel to tak u spousty lidí není,“ zhodnotil zástupce ombudsmana JUDr. Vít Alexander Schorm. Ten spolu s ministrem práce a sociálních věcí nebo zmocněnkyní vlády pro lidská práva vystoupí na Noci důstojnosti v Praze.

Noc důstojnosti se kromě Prahy uskuteční mimo jiné také v Brně, Olomouci, Ostravě a Rumburku (program naleznete ZDE).

 

Noc důstojnosti 2024 se bude konat pod záštitou Veřejného ochránce práv.
Akci pořádá organizace Naděje pro děti úplňku společně s Aliancí pro individualizovanou podporu, Společností pro podporu lidí s mentálním postižením a Jednotou pro deinstitucionalizaci.

 

Zdroj: Kancelář veřejného ochránce práv
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP