Prezident Pavel navrhl na ústavního soudce advokáta Milana Hulmáka

Prezident Petr Pavel navrhl na ústavního soudce advokáta doc. JUDr. Milana Hulmáka, Ph.D., který působí mimo jiné na Právnické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci. Na hradním webu to dnes 28. listopadu oznámila prezidentská kancelář. Milan Hulmák je aktuálně třetím adeptem, kterého prezident navrhnul Senátu k vyslovení souhlasu se jmenováním. V týmu ústavních soudců jsou nyní volná dvě místa. O nominacích má prezident jednat s představiteli horní parlamentní komory tento čtvrtek.

 

Před měsícem prezident navrhl Senátu na ústavní soudce advokátku JUDr. Lucii Dolanskou Bányaiovou, LL.M., Ph.D., a soudce Nejvyššího správního soudu prof. JUDr. Zdeňka Kühna, Ph.D., LL.M., S.J.D. Horní parlamentní komora o jejich nominaci rozhodne do Vánoc.

Obsadit by mohli dvě volná místa v patnáctičlenném týmu ústavních soudců. V pondělí jejich řady opustil JUDr. Radovan Suchánek, Ph.D.

 

Doc. JUDr. Milan Hulmák, Ph.D., působí v advokátní kanceláři Havel&Partners, absolvoval Právnickou fakultu Západočeské univerzity v Plzni v roce 1998. Postgraduální studium zde ukončil v roce 2008.

Od roku 1998 se věnuje výuce občanského práva hmotného a procesního. Působí také jako lektor pro Justiční akademii ČR a Justiční akademii SR. Spolupracuje dlouhodobě na projektech Grantové agentury ČR i Agentury pro podporu výzkumu a vývoje SR.

Od roku 2000 je členem pracovní komise Legislativní rady vlády pro soukromé právo.

Jako člen Komise pro přípravu nového občanského zákoníku při Ministerstvu spravedlnosti se podílel na přípravě nového občanského zákoníku. Je členem Expertní skupiny Komise pro aplikaci nové civilní legislativy.

Je autorem publikace Uzavírání smluv v civilním právu, spoluautorem komentářů občanského zákoníku a autorem či spoluautorem řady dalších odborných publikací a článků v oblasti soukromého práva.

Věnuje se právu také po praktické stránce. Je advokátem, rozhodcem Rozhodčího soudu při HK ČR a AK ČR a rozhodcem zapsaným v seznamu Ministerstva spravedlnosti. Podílel se jako expert na řadě rozhodčích řízení.

 

Dvouměsíční lhůta na schvalování kandidatury Milana Hulmáka by měla senátorům skončit koncem ledna. Milan Hulmák by mohl v týmu ústavních soudců nahradit JUDr. Ing. Jiřího Zemánka, CSc., jehož desetiletý mandát skončí 20. ledna.

Senátem v říjnu neprošel předchozí prezidentův nominant, soudce Nejvyššího soudu JUDr. Pavel Simon. Senát 18. října jeho nominaci neschválil. Pavel Simon se stal prvním adeptem prezidenta Pavla, který v horní parlamentní komoře neprošel.

 

Zdroj: ČTK, redakce AD
Foto: canva.com, archiv PF UP v Olomouci

Go to TOP