Vláda schválila návrh na jmenování nových soudců, mezi kandidáty je 31 žen

Návrh Ministerstva spravedlnosti prezidentu Petru Pavlovi na jmenování 52 nových soudců schválila na svém zasedání dne 25. října 2023 vláda. Vyplývá to z výsledků jednání. Mezi navrženými je i státní zástupce Mgr. Bc. Petr Babka, kterého v minulosti odmítl jmenovat prezident Miloš Zeman.

 

Mezi kandidáty převažují ženy, kterých je 31. Nejvíce nováčků, deset, má zamířit na soudy v obvodu Městského soudu v Praze. Je mezi nimi i zmiňovaný Petr Babka nebo někdejší mluvčí Vrchního soudu v Praze JUDr. Simona Heranová, Ph.D., která by měla působit na Obvodním soudu pro Prahu 4.

Do obvodů Krajských soudů v Plzni a Ostravě by mělo zamířit po osmi kandidátech, po pěti nováčcích přibude u soudů spadajících pod středočeský, brněnský a hradecký krajský soud. Pod obvod Krajského soudu v Ústí nad Labem přibude šest soudců a na soudy pod českobudějovickým krajským soudem tři soudci. Materiál obsahuje také návrh na jmenování dvou soudců Nejvyššího správního soudu.

O požadavcích a jmenovacích etapách soudců jednal ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D., na poradě s předsedy krajských soudů na konci září. Podle mluvčího ministerstva Vladimíra Řepky se dohodli na tom, že budou noví soudci jmenováni ve dvou etapách. V listopadu by tak mělo být jmenováno prvních 52 soudců, jmenování dalších by se podle mluvčího mělo uskutečnit zřejmě v únoru příštího roku. V druhé etapě by měl být navržen i státní zástupce JUDr. Marek Bodlák, kterého v minulosti Miloš Zeman také odmítl jmenovat.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP