Hudebník prohrál spor o poplatky za improvizovaná hudební setkání

Hudebník Jürgen Thiel prohrál u soudu v Sasku s německou společností na ochranu autorských práv GEMA spor týkající se improvizovaných hudebních setkání. Na poplatcích musí doplatit 518 eur (13 200 korun) a dalších více než 100 eur (2 550 Kč) na úrocích. Thiel řekl ČTK, že se chce odvolat, protože s verdiktem nesouhlasí, navíc je přesvědčen, že na jeho sešlosti se poplatky nevztahují. Společnost GEMA pro ČTK uvedla, že zatím nepravomocný rozsudek okomentuje až po jeho prostudování. Akce pořádané Thielem ale považuje za veřejné, proto se podle společnosti řídí zákonem na ochranu autorských práv.

 

Jürgen Thiel, který je téměř slepý, svolával přes Facebook takzvaná „jam sessions“, na kterých se hraje improvizovaně bez předchozí přípravy. Nedělní akce pořádal na mostě Sachsenbrücke v Lipsku a v přilehlém parku, což jsou oblíbená místa schůzek místní mládeže a umělců. Hudebník tvrdí, že účast byla dobrovolná a bezplatná, že na některé ze schůzek nepřišel ani jeden zájemce a že na hudbu se nevztahovaly autorské poplatky. Podle společnosti GEMA, která se odvolává na autorský zákon, měl ale Thiel povinnost doložit, jaká hudba se hrála.

„Podle rozsudku musím zaplatit 518 eur plus poplatky. S tím se ale nespokojím a budu proti tomu dále bojovat,“ řekl Jürgen Thiel s tím, že se odvolá. Dodal, že si nemůže tuto částku dovolit zaplatit, protože je odkázán na invalidní důchod. Odhaduje, že celý spor se společností na ochranu autorských práv GEMA by mohl nakonec přesáhnout i několik tisíc eur.

 

Zdroj: ČTK
Foto: Pixabay

Go to TOP