Novela zákona zpřísní pravidla investic do nelicencovaných správců majetku

Novela zákona o investičních společnostech, kterou 4. 10. schválila vláda, počítá se zpřísněním pravidel pro investice prostřednictvím takzvaných nelicencovaných správců majetku. Změna by měla zajistit, že tyto subjekty už nebudou obcházet zákon. Zároveň by měla přispět k větší informovanosti veřejnosti o vysoce rizikových investicích. Návrh zákona ještě musí posoudit Parlament, v případě schválení začnou nová pravidla platit od července 2024.

 

Současná podoba zákona č. 240/2013 Sb. zakazuje nabízet veřejnosti investice do nelicencovaných správců majetku, podle důvodové zprávy k návrhu zákona ale tyto subjekty často zákon obcházejí. „Tito nelicencovaní správci obhospodařují majetek investovaný veřejností, kdy se investoři domnívají, že investují do regulovaných subjektů, a dochází tak k jejich zmatení, kdy si neuvědomují, že se jedná o vysoce rizikové investice,“ uvádí v materiálu Ministerstvo financí. Nelicencovaní správci tak uvádějí veřejnost v omyl, že na jejich činnost dohlíží Česká národní banka (ČNB).

Podle novely zákona se budou muset nelicencované správci majetku označovat jako osoby rizikového kapitálu. Nebudou také smět ve svém názvu používat slovo fond ani jeho odvozeniny. Nelicencovaní správci majetku také budou muset investory varovat, že investice je vysoce riziková a že o ni mohou přijít.

Pro investice do těchto subjektů už také nebude stačit podmínka kvalifikovaného investora, protože toto prohlášení bylo v minulosti často obcházeno a úřady měly jen omezenou možnost kontrolovat vyplnění investičního dotazníku. Nově tedy budou moci investoři vložit peníze k nelicencovaným správcům majetku jen v případě, že investice bude přinejmenším 125 000 eur (tři miliony korun). Minimální výše investice se nebude vyžadovat pouze v případě, kdy celý subjekt spravuje majetek nanejvýš 20 investorů.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP