Změna zákona o ochraně dětí má vést k nárůstu počtu pěstounů nejmenších

Zvýšit počty pěstounů tak, aby od ledna 2025 mohly kojenecké ústavy přestat přijímat děti, má pomoct novela, kterou dnes 4. října schválila vláda. Norma má zjednodušit proces posuzování adeptů na pěstounství, upravit podmínky pro organizace, které pěstounům pomáhají, a také zvýšit příspěvek pro ně. Z nynějších 59 000 korun na rok by u dlouhodobých pěstounů vzrostl na 66 000 korun a u přechodných pěstounů na 72 000 korun. O schválení novely o ochraně dětí informoval po jednání kabinetu vicepremiér Marian Jurečka.

 

Takzvané kojenecké ústavy by se měly v Česku do konce příštího roku zrušit. O děti do tří let by se měli postarat pěstouni. Výjimkou by podle Mariana Jurečky mohly být po 1. lednu 2025 případy sourozeneckých skupin či vážně nemocných dětí. „Neznamená to, že nebude zařízení, kde by nemohly být děti přijaty,“ uvedl. Mají podle něj zůstat například zařízení pro přechodný pobyt dětí po dobu měsíce. Od vyšší podpory pěstounů si slibuje to, že se najdou i náhradní rodiny schopné ujmout se dětí s vážnějšími zdravotními problémy.

Novela upřesňuje rušení dětských domovů pro děti do tří let. Tyto kojenecké ústavy fungují jako zdravotnická zařízení. Provoz by měly ukončit příští rok 31. prosince. Budou se ale moci přeměnit a dál poskytovat zdravotní péči. Autoři návrhu poukazují na to, že v posledních letech malých dětí v kojeneckých ústavech ubývalo. Naopak tam ale rostl počet předškoláků a školáků. Zařízení tak přestala plnit svůj původní účel, podotklo ministerstvo v podkladech k zákonu.

Podle návrhu by se měla upravit i pravidla pro klokánky a podobné dětské azylové domy. Děti do tří let by v nich nejspíš mohly pobývat nejvýš měsíc. Rychleji by se tak měla řešit situace v jejich vlastní rodině, nebo by se pro ně měli najít pěstouni. Úřady či organizace mají teď na doprovázení, poradenství a další odbornou podporu pěstounské rodiny na rok 54 900 korun.

Novela podle návrhu, který posuzovala vláda, upravuje také evidenci pěstounů, činnost úřadů a sociálních pracovníků, zprostředkování péče i vyplácení příspěvků.

Novelu o ochraně dětí ministerstvo práce předložilo začátkem února. Koncem září ji ještě upravilo poté, co se podařilo odstranit některé výhrady. Nyní ji posoudí sněmovna.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP