V ČR a na Slovensku se bude opět bubnovat na podporu týraných dětí

Tisíce dětí a dospělých v Česku budou dnes, tedy 20. listopadu 2023, od 10:00 do 11:00 bubnovat, aby upozornili na děti zažívající násilí v rodině. Akci s názvem Bubnovačka pořádá Centrum Locika k Světovému dni prevence týrání a zneužívání dětí. Letos se do ní přihlásilo přes 43 000 účastníků, 320 škol po celé republice a desítky firem a institucí, uvedli v tiskové zprávě organizátoři akce. Bubnovat se bude i na Slovensku.

 

„Bubnování v naší zemi je způsob, jak zajistit, aby děti už nebyly neviditelnými oběťmi domácího násilí, ale aby byly nejen vidět, ale také slyšet. Centrum Locika se dlouhodobě snaží změnit systém péče o ohrožené děti, ale vše by bylo jednodušší s podporou široké veřejnosti. Proto chceme do světa vybubnovat, že násilí na dětech není v pořádku a jsme rádi za každého jednotlivce, instituci, školu, firmu či osobnost, kteří se k nám připojí,“ uvedla ředitelka Centra Locika Petra Wünschová.

Záštitu nad letošním ročníkem podle ní převzal prezident Petr Pavel s manželkou Eva a na Slovensku prezidentka Zuzana Čaputová.

Podle organizátorů se bude bubnovat na náměstích, ve sportovních halách, ve školách ve třídách, na chodbách, v tělocvičnách či na školních nádvořích. Připojit se může každý. „Letos s námi bude bubnovat i Kancelář veřejného ochránce práv nebo zmocněnkyně pro lidská práva. To nám dává jasný signál, že se tématu dětí ohrožených násilí dostává pozornosti,“ doplnila Wünschová.

Vedle samotného bubnování se po celý týden budou konat různé akce na téma prevence násilí. Například ve školách dostanou žáci preventivní informace i kontakty pro případ pomoci.

Za vznikem Bubnovačky v roce 2014 stála slovenská organizace Centrum Sluníčko, v ČR akce odstartovala v roce 2021.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

 

 

Go to TOP