ICC informoval o neobvyklé aktivitě na svých informačních systémech

Mezinárodní trestní soud (ICC) v úterý 19. září informoval o tom, že koncem minulého týdne zjistil neobvyklou aktivitu ve svých informačních systémech. Nesdělil ale žádné další podrobnosti o tom, co označil za „kybernetický bezpečnostní incident“, napsala agentura Reuters.

 

„Byla přijata okamžitá opatření v reakci na tento kybernetický bezpečnostní incident a ke zmírnění jeho dopadů,“ uvedl ICC ve svém prohlášení.

Mluvčí soudu uvedl, že se nemůže vyjádřit k záležitostem, jako je způsob, jakým se zřejmě hackerský útok odehrál, do jaké míry byl ovlivněn provoz nebo kdo by za věcí mohl stát. Soud s pomocí nizozemské vlády pokračuje v „analýze a zmírňování dopadů tohoto incidentu“. Uvedl také, že podniká kroky k posílení své kybernetické bezpečnosti.

ICC je stálý tribunál pro válečné zločiny v Haagu, který byl zřízen v roce 2002 za účelem stíhání válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Vede řadu významných vyšetřování a předběžných šetření v zemích po celém světě a v minulosti se stal terčem špionáže.

V loňském roce nizozemská zpravodajská agentura uvedla, že zmařila rafinovaný pokus ruských tajných služeb o proniknutí do soudu. Jejich důstojník použil falešnou brazilskou identitu, aby mohl pracovat jako stážista u soudu, který vyšetřuje obvinění z ruských válečných zločinů na Ukrajině a jenž v březnu vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina, kterého obvinil ze zapojení do deportací ukrajinských dětí na Ruskem ovládaná území. Zatykač vydal také na ruskou zmocněnkyni pro práva dětí Mariju Lvovovou-Bělovovou.

V polovině září byla v Kyjevě otevřena kancelář Mezinárodního trestního soudu (ICC), který se zaměří na vyšetřování ruského působení na Ukrajině.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: icc.cpi.int

Go to TOP