Vláda projedná zákon o větší přístupnosti služeb pro handicapované

Vláda ve středu 30. srpna 2023 projedná návrh zákona, podle kterého by měly být určité výrobky a služby na trh dodávány v takové podobě, aby je mohli využívat i lidé se zdravotním postižením, senioři nebo osoby neovládající český jazyk. Tuto povinnost by podnikatelé měli od 29. června 2025 a vztahovala by se například na bankomaty, dopravní a finanční služby. Návrh, který předkládá ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), reaguje na směrnici Evropského parlamentu a Rady EU z roku 2019. Lhůta pro vytvoření zákona uplynula 28. června 2022, vyplývá z důvodové zprávy k návrhu.

 

„Primárním zájmem předkládané právní úpravy je snaha o zjednodušení životních situací, se kterými se potýkají především osoby zdravotně postižené v pozici spotřebitele. Jedná se o služby, které svým charakterem cílí na široké spektrum populace, rovněž pak výrobky, se kterými se v běžných životních situacích spotřebitelé setkávají,“ uvedlo MPO v důvodové zprávě. „Může jít o možnost se někam přiblížit, někam vstoupit, použít zařízení ke komunikaci, schopnost vnímat text a tak dále. Příkladem mohou být televizní zařízení na letištích nebo jiných místech s vysokou koncentrací osob, kde zpravidla bývá vypnut zvuk a informace jsou zprostředkovány prostřednictvím titulků,“ doplnil resort.

MPO navrhuje, aby se zákon vztahoval také na služby elektronických komunikací či ty podniky, které poskytují přístup k audiovizuálním mediálním službám. Z výrobků by se pak zákon kromě bankomatů týkal i elektronických čteček knih, routerů, modemů, set-top boxů, zařízení pro výdej přepravních dokladů či odbavovacích kiosků. V předkládací zprávě MPO uvádí rovněž počítače, tablety a mobilní telefony. Pokud by ale uplatnění požadavků znamenalo, že se výrobek výrazně změní, zákon by neplatil.

„Výjimky se budou týkat také mikropodniků a dále subjektů, pro které by zajištění některých požadavků na přístupnost představovalo zejména významnou finanční zátěž. Současně budou zachována dostatečně dlouhá přechodná období tak, aby zajištění přístupnosti nepředstavovalo přílišnou zátěž,“ informovalo MPO. Zákon by se tedy týkal jen těch výrobků a služeb, které na trh vstoupí po 28. červnu 2025. Například platební a samoobslužné terminály by ale měly výjimku. Používat by se směly i po 28. červnu 2025, nejdéle však 20 let od jejich prvního uvedení do provozu, navrhuje MPO.

Na dodržování požadavků o přístupnosti výrobků a služeb by dohlížela Česká obchodní inspekce a dílčí úřady, jako je Český telekomunikační úřad, Rada pro rozhlasové a televizní vysílání nebo ministerstvo dopravy. Případné přijetí zákona podle MPO povede také ke sjednocení trhu EU a odstranění obchodních překážek.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP