ICJ se bude od 18. září zabývat sporem mezi Ruskem a Ukrajinou o genocidě

Mezinárodní soudní dvůr (ICJ) se bude od poloviny září zabývat námitkami Ruska ve sporu s Ukrajinou, jež odmítla obvinění z genocidy, které vůči ní Moskva vznesla. U nejvyššího soudu OSN pro spory mezi státy mohou strany podat předběžné námitky, pokud se domnívají, že soud nemá v dané věci pravomoc. Informovala o tom agentura Reuters.

 

Moskva při zahájení invaze na Ukrajinu v únoru 2022 mimo jiné argumentovala tím, že Kyjev páchá na východě svého území genocidu vůči rusky mluvícímu obyvatelstvu. Ukrajina se proti tomu ohradila u ICJ, nařčení z genocidy odmítla a Rusko obvinila, že se snaží ospravedlnit svou vojenskou agresi v rozporu s úmluvou OSN z roku 1948, kterou obě strany podepsaly.

Slyšení, které se bude zabývat pravomocemi ICJ v tomto případě, začne v pondělí 18. září, kdy Rusko předloží své stanovisko. Ukrajina má o den později prostor pro reakci. Kromě Kyjeva a Moskvy se vyjádří ještě dalších 32 zemí včetně většiny států Evropské unie, Británie, Kanady a Austrálie.

Hlavním úkolem ICJ se sídlem v nizozemském Haagu je řešit spory a otázky předložené členskými státy a dále záležitosti stanovené Chartou OSN nebo mezinárodními smlouvami a konvencemi. Rozsudky jsou konečné a nelze se proti nim odvolat, soud ale zároveň nemá žádné pravomoci, jak státy donutit, aby se jeho rozhodnutím řídily.

Soud už loni v březnu Rusku nařídil okamžité zastavení válečných operací na Ukrajině. Moskva podle očekávání požadavek odmítla.

 

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: canva.com

Go to TOP