Radim Daňhel končí ve funkci olomouckého vrchního žalobce

Olomoucký vrchní žalobce Mgr. Radim Daňhel, který podal na začátku června rezignaci, dnes, tedy 31. července 2023, končí ve funkci. Od 1. srpna 2023 jeho místo převezme dosavadní náměstek Mgr. Radek Bartoš. Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Olomouci povede do jmenování nového vrchního žalobce. Adepta na uvolněnou pozici vybere nejvyšší žalobce JUDr. Igor Stříž na základě výběrového řízení, zájemci se mohou hlásit do 21. srpna.

 

„Z důvodu neobsazení funkce vrchního státního zástupce jako náměstek vrchního státního zástupce povedu Vrchní státní zastupitelství v Olomouci od 1. srpna. 2023. Jde o zákonem stanovené zastupování, a proto po jeho dobu nezamýšlím provádět žádné koncepční nebo personální změny. V tuto chvíli nejsem rozhodnut, zda se budu hlásit do výběrového řízení na pozici vrchního státního zástupce,“ uvedl Bartoš.

Radim Daňhel od 1. srpna nastoupí – na svou žádost – jako státní zástupce na Okresním státním zastupitelství v Kroměříži. „Z úřadu odcházím s tím, že jsem získal celou řadu zcela nových a neocenitelných poznatků a zkušeností, což vnímám velmi pozitivně,“ uvedl minulý týden Daňhel. „Na druhou stranu se již těším na práci na základním stupni státního zastupitelství i na více volného času, který přeložením na pracoviště nacházejícím se blíže mému bydlišti získám a který hodlám trávit zejména se svou rodinou,“ dodal Daňhel, který tuto funkci vykonával od poloviny loňského července.

Nového olomouckého vrchního žalobce navrhne nejvyšší státní zástupce Igor Stříž na základě výběrového řízení, které vypsal v polovině července. Podle zákona o státním zastupitelství kandidáta na obsazení funkce vedoucího státního zástupce navrhuje nejvyšší státní zástupce a jmenuje ministr spravedlnosti. Přihlášku do výběrového řízení zvažují někteří olomoučtí žalobci. Radek Bartoš dnes uvedl, že se dosud nerozhodl, zda se do výběrového řízení přihlásí. Změny po dobu vedení úřadu nechystá.

 

Zdroj: ČTK
Foto: VSZ Olomouc

Go to TOP