Za znásilnění nepůjde uložit peněžitý trest, změní se hranice bezbrannosti

Za znásilnění nebude možné uložit samostatné peněžité tresty a sexuální trestný čin proti dětem do 12 let bude vždy znásilněním. Na těchto změnách původního legislativního návrhu, který připravilo Ministerstvo spravedlnosti, se 27. června shodl ministr spravedlnosti JUDr. Pavel Blažek, Ph.D., se zástupci poslaneckých klubů. Strany přistoupily na kompromis, že tzv. souhlasná varianta znásilnění předložena nebude. Po jednání to sdělili Pavel Blažek, předsedkyně sněmovního podvýboru pro problematiku domácího a sexuálního násilí Ing. Mgr. Taťána Malá a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

 

„Kritika našeho původního návrhu byla relevantní. Některé věci působily nesprávně a nelogicky,“ připustil JUDr. Pavel Blažek, Ph.D. Podle Ing. Mgr. Taťány Malé zní dohoda tak, že ministerstvo do návrhu do konce července zapracuje dojednané změny. Do 30. září by pak měl úřad podle ní předložit návrh vládě, a to poté, co jej ještě zrychleně projedná podvýbor pro problematiku domácího a sexuálního násilí.

„Zavedeme, že bude trestný i pohlavní styk proti vůli toho, kdo je znásilňován – oběť to může vyjádřit verbálně i neverbálně. Bude tam konkrétní výčet toho, co znamená bezbrannost. A současně zavádíme, že na osoby do 12 let se nesahá – to znamená: bude vždycky trestné na nich vykonávat cokoliv, co způsobuje sexuální aktivity. Vždycky to bude trestáno jako znásilnění, nikoliv, jak se v některých oprávněně kritizovaných případech stávalo, jako ‚pouhé‘ pohlavní zneužívání s nižšími sazbami,“ popsal ministr právní úpravu, kterou jeho úřad připraví. Nezávazně odhadl, že změny by mohly být účinné od července příštího roku.

 

Hranice 12 let se opírá také o rozsudek ESLP

Ministerstvo původně stanovilo hranici bezbrannosti u dětí do pěti let věku. U starších dětí by se tak zneužití bezbrannosti, což je součást definice znásilnění, muselo znalecky zkoumat.

Schůzky se 27. června zúčastnili zástupci všech sněmovních frakcí vyjma SPD. Na zvýšení hranice bezbrannosti na 12 let se shodli jednomyslně. Mgr. Klára Šimáčková Laurenčíková k tomu uvedla, že jde o reálnou věkovou hranici, v jejímž rámci jsou děti schopné vyjádřit svá přání. „Na této věkové hranici byla shoda i ve vládním výboru pro práva dětí, který zasedal před několika málo dny,“ připomněla. Taťána Malá doplnila, že hranice 12 let se opírá také o rozsudek Evropského soudu pro lidská práva, který hovoří o vyzrálosti části mozku u dětí.

„Jednomyslně jsme se také shodli na tom, že není dobré, aby bylo možno za znásilnění uložit samostatně peněžitý trest,“ shrnula Taťána Malá. „My od toho ustupujeme, to tam vůbec nebude. Původní návrh vyvolával zcela oprávněné obavy veřejnosti, že by se z trestného činu znásilnění bylo možné vykoupit,“ uznal Pavel Blažek. Vysvětlil, že smyslem této části návrhu bylo zpřístupnit obětem znásilnění vyplácení peněz z fondu pro oběti trestné činnosti. Ministerstvo bude v tomto ohledu muset později najít jinou legislativní cestu, doplnil ministr.

 

Do definice bezbrannosti bude zahrnuto i tzv. zamrznutí oběti

Strany se dohodly i na tom, že do definice bezbrannosti bude výslovně zahrnuto i tzv. zamrznutí oběti. To přivítala Klára Kocmanová. „Prosazovali jsme nápravu definice znásilnění především proto, že současná definice nezahrnuje případy paralýzy a případy vztahového násilí a prostě pomíjí velkou řadu znásilnění, ke kterým fakticky dochází,“ vysvětlila. „Pokud bude správně definovaná bezbrannost – to znamená, že tam bude zahrnutá i paralýza – tak budu ráda a takovou variantu určitě podpoříme. Jde o to, aby to tam bylo správně nadefinované,“ řekla.

Klára Kocmanová od počátku podporovala souhlasnou variantu, která zjednodušeně spočívá v tom, že sex bez souhlasu by se rovnal znásilnění. K této úpravě přistoupilo 13 evropských států. „Nicméně vnímám, že pro tuto variantu není většinová shoda,“ podotkla poslankyně. Podle ní je ale škoda, že ministerstvo tuto variantu vůbec nepřipravilo, takže se o ní na schůzce vůbec nevedla diskuse.

Souhlasné variantě by dala přednost i Taťána Malá. Řekla ale, že si je vědoma toho, že vzhledem k politické realitě by tato úprava neměla příliš šancí na schválení v aktuálním volebním období.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP