S orientací v občanském zákoníku a silničním zákonu pomůže AI

S orientací v občanském zákoníku a silničním zákonu pomůže lidem aplikace, která využívá umělou inteligenci. Portál ZakonyMluvi.cz dokáže díky AI vyhledávat v paragrafech občanského zákoníku a srozumitelně odpovídat lidem na jejich dotazy. Výsledek experimentu s ChatGPT představili ve středu 21. června 2023 zástupci společnosti Profinit.

 

Aplikace zatím podle Petra Paščenka ze společnosti Profinit nefunguje dokonale. Problémem je například archaický jazyk, ve kterém je občanský zákoník napsaný. „Je tam strašně moc slov, které nikdo nezná, jako například vydlužitel. My jsme schopní zprostředkovat odpovědi, pokud se člověk ptá alespoň trochu v jazyce toho zákoníku. Na tomhle problému pracujeme a máme na to nějakou expertizu,“ řekl.

Aplikace funguje tak, že nejprve vezme dotaz a přiřadí ho do kontextu zákoníku, tak aby si AI nemohla vymýšlet odpovědi, ale musela odpovídat na základě daného dokumentu. V případě, že se člověk zeptá, v kolika letech se smí legálně oženit, je kontextem paragraf zabývající se manželstvím. ChatGPT si nejprve přečte kontext, pochopí ho a následně zodpoví dotaz. Pokud je kontext relevantní a podaří se ho správně vybrat, bývá odpověď podle Paščenka správná.

V případě občanského zákoníku musí aplikace splnit více kroků. Nejprve je potřeba zpracovat text občanského zákoníku, tak aby byl srozumitelný a v aktuálním jazyce. Poté je potřeba upravit dotaz tak, aby jazykově odpovídal kontextu. Zároveň je potřeba testovat, co lidé vkládají do databáze, aby nevznikaly chyby.

Aplikace kromě odpovědi vždy uvádí i paragraf, ze kterého informaci vzala, aby si lidé mohli zpětně zkontrolovat správnost informací. Umělá inteligence není podle zástupců Profinitu perfektní a je potřeba ji neustále zdokonalovat.

Podobný software nabízí společnost i soukromým firmám, které mohou aplikaci využít pro snazší orientaci zaměstnanců v kodexech nebo interních směrnicích. Profinit poskytuje služby v oblasti vývoje softwaru na zakázku, správy dat, business intelligence, data science a umělé inteligence.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP