Ve výběrovém řízení na náramky pro domácí vězně uspěla firma Forsolution

Ve výběrovém řízení na dodavatele elektronického monitorovacího systému pro domácí vězně uspěla firma Forsolution CZ. S předchozím dodavatelem – izraelskou firmou SuperCom, kterou stát vybíral osm let a která systém provozovala od září 2018 – přestala služba spolupracovat v listopadu 2021. Dodržování podmínek trestu domácího vězení od té doby nehlídají takzvané náramky, ale opět namátkově probační úředníci. V dubnu PMS zveřejnila, že o získání zakázky na provozování systému se uchází jeden zájemce.

 

„Probační a mediační služba dokončila posouzení nabídky a dokumentace společnosti FORSOLUTION CZ s. r. o., která se jako jediný zájemce přihlásila do veřejné zakázky na dodání Elektronického monitorovacího systému pro trestní justici II. Jelikož dodavatel splnil veškeré zadávací podmínky, rozhodla Probační a mediační služba o jeho výběru jako dodavatele zmiňovaného systému,“ uvedl mluvčí Probační a mediační služby (PMS) Mgr. Martin Bačkovský.

„Byla zahájena přípravná jednání, která povedou k podepsání smlouvy a zahájení implementace systému. S uvedením elektronického monitorovacího systému do praxe počítá Probační a mediační služba v průběhu roku 2024, tak jak již bylo několikrát avizováno,“ dodal.

Firma Forsolution, která sídlí v Praze, na svém webu uvádí, že je dodavatelem moderních obranných a inovativních bezpečnostních technologií. „Zaměřujeme se především na dodávky pro bezpečnostní složky státu, policii, speciální jednotky a organizace bojující proti kriminalitě a organizovanému zločinu,“ uvádí. Forsolution se zabývá hardwarovými a softwarovými produkty svých partnerů, je distributorem významných zahraničních forenzních firem, mezi něž patří Cellebrite, Logicube a další.

Nadlimitní veřejnou zakázku vypsala služba loni v prosinci. Ze zadávací dokumentace vyplývá, že předpokládaná hodnota zakázky je 134,6 milionu korun bez DPH. K prokázání dostatečné technické kvalifikace musel zájemce doložit, že už realizoval aspoň jednu veřejnou zakázku, která se týkala dodání obdobného zařízení pro kontrolu výkonu soudních rozhodnutí, a jednu, která zahrnovala provoz helpdesku pro významný informační systém. Probační služba od nových náramků vyžaduje, aby dokázaly kontrolovat jednak povinnost setrvat v obydlí, jednak povinnost respektovat takzvané zakázané a přikázané zóny.

Vybrat předchozího dodavatele technologie trvalo státu osm let. Podařilo se to za ministra spravedlnosti, který zvolil formu soutěžního dialogu poté, co pět předchozích tendrů skončilo neúspěšně. Elektronické náramky firmy SuperCom hlídaly nejen domácí vězně, ale i některé obviněné, u kterých nahradily vazbu. Celkem je nosilo 617 lidí, ročně tedy zhruba 206.

Možnost domácího vězení zavedl nový trestní zákoník od ledna 2010. Výhodou alternativního trestu je mimo jiné to, že pachatel – který se musí ve stanovený čas zdržovat doma – může přes den chodit do práce a nezpřetrhá vazby s rodinou. Soudy ale tento trest příliš neukládají, přičemž situace se nezměnila ani po zprovoznění monitorovacích náramků.

 

Zdroj: ČTK
Foto: PMS

Go to TOP