Vláda projedná novelu zákona o zaměstnanosti

Novelu zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, podle níž by mimo jiné už pracovní agentury nemusely mít povinné pojištění pro případ úpadku, projedná na svém zasedání dne 26. dubna vláda. Na programu jsou i změna zákon č. 77/1997 Sb., o státním podniku, či úprava ve složení Legislativní rady státu.

Úpravy zákona o zaměstnanosti, které připravilo Ministerstvo práce a sociálních věcí, by měly například přinést novou definici nelegální práce. V podkladech k předloze MPSV uvádí, že nyní se za nelegální práci považuje spíš dlouhodobější činnost. Zaměstnavatelé při odhalení argumentují tím, že se jednalo jen o pár hodin, důkazy o delším pracovním výkonu je obtížné zajistit, popsali autoři novely. Z nové definice má být jasné, že se k délce práce nepřihlíží.

Pracovní agentury by od příštího roku nemusely mít povinné pojištění pro případ úpadku. Agenturní pracovníci by měli získat stejnou ochranu, jakou poskytuje zákon č. 118/2000 Sb. jiným zaměstnancům v případě platební neschopnosti jejich zaměstnavatele, za určitých podmínek by pak mohli úřad práce žádat o náhradu nevyplacené mzdy. Firmy by měly agenturního zaměstnance podle novely využívat jen po omezenou dobu. Pracovat by u nich mohl v pětiletém období dohromady nejvýš tři roky. Pokud by zaměstnavatel pracovníka dál potřeboval, měl by mu dát běžnou smlouvu. Agenturního zaměstnance na dobu určitou by nemělo být nově možné při dřívějším ukončení práce ze dne na den propustit. O uzavření spolupráce by se musel dozvědět nejméně dva týdny předem.

Kauce při žádosti o povolení zprostředkování práce by se agenturám mohla zvýšit z 500 000 na milion korun. Při zániku agentury totiž podle ministerstva v řadě případů půlmilionová částka nestačila na pokrytí nedoplatků na zdravotních a sociálních odvodech. Podmínkou ke vzniku agentury by nově měla být také bezdlužnost, už při podání žádosti o povolení by agentura musela mít rovněž označené sídlo a svou provozovnu. Novela též upřesňuje, kdy je možné povolení agentuře odebrat. Stanovuje také, že by agentura měla platit náklady správního řízení, které by se týkalo porušení jejich povinností.

Na programu vlády je i Konvergenční program, což je základní dokument země pro přijetí eura, návrh státního závěrečného účtu České republiky za rok 2022 nebo návrh změn ve složení Legislativní rady vlády.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP