ČR loni snížila na polovinu manko v převodu směrnic EU do právního řádu

Česká republika v loňském roce snížila na polovinu manko v převodu směrnic EU do právního řádu. Zatímco počátkem roku 2022 to byly tři desítky unijních předpisů, k prosinci se jejich počet snížil na 14. Vyplývá to ze zprávy o přejímání legislativních závazků EU, kterou ve středu 8. března 2023 projednal Senát v závěru první březnové schůze.

 

Celkově nebylo podle zprávy do konce loňského listopadu do českého práva plně převedeno 17 směrnic, z nichž 13 se objevilo v zákonech alespoň částečně. Ministr pro legislativu JUDr. MgA. Michal Šalomoun, Ph.D., uvedl, že ke konci listopadu 2022 chybělo převést dokonce 36 směrnic. Připomněl, že za přílišné otálení by Česku hrozily od Evropské komise pokuty, za dobu současné vlády zatím žádné uděleny nebyly.

Mezi chybějícími byly například novela energetického zákona a zákony o požadavcích na přístupnost služeb a o preventivní restrukturalizaci. Na schválení Sněmovnou čeká zákon ochraně oznamovatelů protiprávního jednání před případnou odvetou zejména zaměstnavatelů. Poslanecká sněmovna naopak tento týden přijala se senátními úpravami chybějící novelu o posuzování shody vybraných výrobků při jejich dodávání do prodeje.

Senát také podpořil výhrady vlády ke splnitelnosti chystaných unijních směrnic o čištění městských odpadních vod nebo o ochraně podzemních vod před znečištěním a zhoršováním stavu. K další schůzi by se Senát mohl sejít za dva týdny.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP