Do novinářského nebe odešel glosátor práva Dušan Šrámek

Letos v květnu oslavil Dušan Šrámek šedesátiny, ale do novinářského důchodu se rozhodně nechystal. Naopak, jako nezávislý novinář a komentátor působil v řadě českých médií, přispíval do týdeníku Reflex, Revue Politika, Ekonomického deníku, Pražského zpravodaje a dalších tištěných i online periodik. Věnoval se politickým kauzám, ekonomicko-podnikatelské problematice a častým tématem jeho článků bylo také právo.

Proto jím často oslovovanou institucí byla i Česká advokátní komora a její představitelé…


„Někdy to s ním bylo těžké. Třeba když telefonoval a rozuměla jsem mu každé druhé slovo, protože mluvil rychle a huhlal. Když chtěl znát odpovědi, nedal a nedal pokoj, dokud mu od nás nepřišly. Když ale dával slova na papír, ať už skutečný nebo virtuální, obvykle ťal do živého. Neznám jiného novináře, který by se tak orientoval v justičním prostředí. Neprávníka, který by tak porozuměl legislativním procesům a uměl v zákonech a lidech číst i mezi řádky. Dokázal se do posledních dnů držet svých zásad, ať se nám líbily či ne.
Dušane, zbývá tu po Tobě prázdné místo…, od koho mi budou chodit e-maily podepsané „pisálek“? S úctou, „mluvka.“ (tisková mluvčí ČAK PhDr. Iva Chaloupková – pozn. red.)


„Dušana jsem znal přes třicet let. Vždy jako naprosto nezávislého novináře, který si jde za tématem, kam až to jde a rozhodně nepíše na zakázku. Ač neprávník, psal především o právu. Rozuměl jeho hodnotám a souvislostem více, než leckterý právník a v jeho článcích to bylo znát. Bude mi chybět. Bude chybět právnické žurnalistice. Dušane, odpočívej v pokoji, Petr“,
vyjádřil soustrast advokát a místopředseda ČAK JUDr. Petr Toman, LL.M.


„Nekompromisní v názorech, velký bojovník, statečný člověk. Bylo mi ctí ho poznat,“
napsal na Twitter další z advokátů Mgr. Lukáš Trojan a místopředsedkyně Komory JUDr. Monika Novotná dodala, že tu bude chybět jeho nekompromisní pohled na právní problémy.


„Někdy si má člověk asi trochu pospíšit. Od července ze mne mámil komentář k návrhu nařízení Evropského parlamentu a Rady, kterým se stanoví pravidla pro předcházení pohlavnímu zneužívání dětí a boj proti němu. Vcelku správně odhadl, že ke správným cílům se má jít dost nesprávným cestami. Na to měl čich. Souhlasil jsem s ním, ale nějak nestíhal mu to dát písemně. Párkrát jsme si kvůli tomu volali a já sliboval, že už to určitě bude. Svůj komentář jsem mu poslal 28. 9. a trochu se divil, že mi hned doručení nepotvrdil, což vždy dělal. Říkal jsem si, že asi bude na dovolené nebo tak něco. Takže dovolená to nebyla… Škoda, byl to srdcař a jako málokdo uměl poznat, jak nám pár řádků v zákoně může sebrat kus svobody,“
přidal vzpomínku na vzájemná setkání a spolupráci JUDr. Tomáš Sokol, člen představenstva ČAK.

„Na první pohled byl zvláštní postavou jakoby zamrzlou v čase jeho vysokoškolských studií na podzim nebo možná v zimě 1989. Ale s velmi pragmatickým pohledem na svět, se schopností poskládat si střípky informací téměř z ničeho a urputně se dožadující informací, a ještě častěji vysvětlení, osvětlení vazeb, hlubšího smyslu věci. Měl šťouravý, vytrvalý a neodbytný způsob vyptávání, který lezl na nervy, ale právě jím se mnohdy dokázal dobrat podstaty věci, třebaže mu byla hodně vzdálená a uměl jí trefně a jednoduše podat. Jako jeden z mála novinářů měl respekt k právu, a to mi bude, kromě jeho osobitého projevu, velmi chybět,“ dodala další z advokátek Mgr. Petra Vrábliková.

 

„Dušane, vždy, kdy jste mi zavolal, bylo jasné, že v justici se něco, co nesmí bez dalšího odeznít, děje. A naše hovory byly povětšinou dlouhé a plné odborné argumentace, jež svědčila o Vaší skvělé orientaci v problematice, která byla a je mnohým novinářům na hony vzdálená. Byl jste jedním z mála, který vnímal poslání advokacie a její zásadní význam pro relevantně svobodnou společnost a pro naplňování podmínek spravedlivých soudních procesů. Za to Vám náleží věčný dík! Nezapomeneme!,“ za dlouholetou spolupráci naposledy poděkoval novináři Dušanu Šrámkovi ze svého pobytu v zahraničí bývalý předseda ČAK JUDr. Vladimír Jirousek.

 

„Dušan Šrámek byl zcela výjimečný novinář. Za velmi nekonvenčním zjevem a vystupováním se skrýval odborník, novinář ze staré školy, který se věnoval právním tématům s trpělivostí a do hloubky. Neměl jsem vždycky radost, když se mi ukázal jako volající na mobilu ve zcela neobvyklou denní dobu a ještě k tomu o víkendu, ale jeho volání mi bude chybět. R. I. P.,“ uzavírá vzpomínky na výjimečného novináře a komentátora Dušana Šrámka předseda České advokátní komory JUDr. Robert Němec, LL.M.

 

Také v Advokátním deníku se jméno Dušana Šrámka občas objevovalo, když jako komorové internetové médium přetisklo jeho zajímavé aktuální příspěvky vždy s douškou: „s laskavým svolením redakce a autora“. Nikoho z nás nenapadlo, že to jeho minulé autorské svolení pro redakci AD bylo navěky posledním…

R.I.P.


Redakce Advokátního deníku

 

 

 

Go to TOP