Nejvyšší a krajský soud se názorově střetly kvůli délce zákazu řízení

Nejvyšší soud (NS) se názorově střetl s Krajským soudem v Brně kvůli délce zákazu řízení pro řidiče, který neposkytl pomoc sražené ženě a ujel

Nejvyšší soud (NS) se názorově střetl s Krajským soudem v Brně kvůli délce zákazu řízení pro řidiče, který neposkytl pomoc sražené ženě a ujel z místa nehody. Krajský soud prosazoval dlouhý, osmiletý zákaz řízení, a to i poté, co mu NS vrátil kauzu k novému projednání. Napodruhé proto NS rozhodl sám a zákaz řízení zkrátil na 3,5 roku. Krajskému soudu vytknul nerespektování názoru nadřízené instance.

 

Krajský soud vycházel z přesvědčení, že neposkytnutí pomoci je z trestných činů v dopravě nejzávažnějším prohřeškem, za který lze uložit až desetiletý zákaz řízení. NS ale trvá na zohlednění konkrétních okolností. „Výměru ukládaného trestu nelze odůvodňovat odkazem na typovou závažnost trestného činu a na zákonnou trestní sazbu, ale je nutno vázat ji ke konkrétním okolnostem posuzované věci,“ stojí v rozsudku NS.

Nehoda se stala v únoru 2020 ve Strážovské ulici v Kyjově na Hodonínsku. Řidič mercedesu chodkyni srazil na přechodu. Přibrzdil, pak pokračoval v jízdě, aniž se přesvědčil o stavu ženy. Chodkyně utrpěla drobné zranění s hospitalizací do následujícího dne a několikadenní pracovní neschopností.

Okresní soud v Hodoníně řidičovi uložil peněžitý trest a dvouletý zákaz řízení. Pak ale zaúřadoval krajský soud a vyměřil osmiletý zákaz. Trval na něm i po prvním rozhodnutí NS, který osm let pokládal za nepřiměřeně přísný a neústavní trest. Podle krajského soudu NS nerespektoval vůli zákonodárce, proto prý „nevidí nejmenší důvod, proč by měl respektovat vůli jeho“.

„To, co Krajský soud v Brně označil za vůli NS, ve skutečnosti bylo závazným právním názorem, jímž byl povinen se řídit,“ reagoval NS. Zdůraznil, že je nutné zohledňovat konkrétní okolnosti. V neprospěch řidiče svědčí jeho dřívější opakované pokuty za přestupky, hlavně rychlou jízdu. Na druhou stranu, chodkyně utrpěla jen lehké zranění a kolemjdoucí jí na místě poskytli potřebnou pomoc.

„Za tohoto stavu NS rozhodl uložit obviněnému trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení motorových vozidel na 3,5 roku,“ uzavřel NS. Nechtěl už trestní řízení zbytečně prodlužovat, proto kauzu nevracel krajskému soudu a rozhodl sám, což dělá spíše výjimečně.


Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

Go to TOP