Resorty pracují na návrzích milostivého léta pro dluhy na daních a odvodech

V České republice by se nejspíš v příštím roce mohlo konat další kolo milostivého léta pro dlužníky. Týkat by se mohlo dluhů na daních a odvodech. Ministerstvo práce a sociálních věcí a Ministerstvo financí už připravují návrhy zákonů o mimořádném odpuštění a zániku některých daňových dluhů. Informoval o tom dne 1. září 2022 předseda poslaneckého klubu a jeden z iniciátorů milostivého léta Marek Výborný. Milostivé léto II, během něhož se mohou lidé zbavit exekucí na dluh u veřejných institucí, které začaly před loňským 28. říjnem, odstartovalo včera, tedy 1. září. Pokud dlužníci do konce listopadu splatí původní dluh neboli jistinu a 1 815 korun odměnu exekutorovi, odpustí se jim penále, úroky a další platby a exekuční řízení skončí.

 

„Ministerstvo práce a ministerstvo financí připravují podobný, analogický mechanismus pro řešení daňových a správních exekucí. Tam dnes vnímáme určitou míru nespravedlnosti. Pokud většina dluhů na sociálním pojištění nebo daňových dluhů je vymáhána mimo soudní exekuce, tak na ně se milostivé léto nyní nevztahuje. To napravíme a pravděpodobně v příštím roce tu část daňových a správních exekucí vyřešíme,“ uvedl Marek Výborný. Dodal, že ministerstvo financí na zákoně pracuje.

Ministerstvo financí svůj návrh předpisu zveřejnil před několika týdny. Pokud by podle předlohy dlužníci od začátku července do 2. října srovnali nedoplatky na daních, stát by jim odpustil úroky a některé další platby. Drobné nedoplatky do 200 korun by se pak mohly úplně škrtnout. Ministerstvo financí v podkladech k zákonu uvedlo, že chce ulevit v době zdražování zadluženým domácnostem a chce také snížit zátěž úřadů kvůli takzvaným bagatelním dluhům.

Odpuštění příslušenství při splacení větších dluhů a škrtnutí bagatelních nedoplatků u finanční či celní správy označili autoři zákona za „určitou formu daňové amnestie“. Mohly by ji „využít vyšší desítky tisíc“ dlužníků, uvedlo ministerstvo. Předpokládá, že lidé by mohli v milostivém létě splatit stovky milionů korun. Stovky milionů by pak rozpočet po odpuštění úroků naopak nezískal. Resort práce svůj případný návrh, který by se týkal srovnání dluhů na odvodech, zatím nepředložil.

První milostivé léto se v Česku konalo od loňského 28. října do letošního 28. ledna a druhé kolo bude teď od září do konce listopadu. Obě tříměsíční akce se týkají dluhů u veřejných institucí, které vymáhá soudní exekutor. Podle Výborného se o případném třetím kole na dluhy u radnic, dopravních podniků či státních společností už neuvažuje.

 

Zdroj: ČTK
Foto: canva.com

 

Go to TOP