Jednou z priorit Vězeňské služby ČR je zaměstnávání odsouzených

Ve Věznici Horní Slavkov už pátým rokem staví odsouzení tzv. modulární domky. Výroba jednoho domku trvá tři až čtyři měsíce, v současné době zde 13 odsouzených staví dva nové domky. Celkem jich už postavili více než dvacet. Zaměstnávání odsouzených je jednou z priorit Vězeňské služby ČR.

 

V hornoslavkovské věznici pracuje 63 % odsouzených. Kromě společnosti, která se specializuje na výrobu modulárních domků, spolupracuje věznice s dalšími deseti subjekty, které zaměstnávají vězněné osoby uvnitř areálu – kompletují výrobky z plastu, papíru, kovu či pryže, vyrábějí objímky k vodoinstalaci, resp. okapovým systémům. Pracovně zařazení odsouzení v kovovýrobě zase vyrábějí brány, branky, jiní demontují bílou elektroniku, či třídí barevné kovy. Několik desítek odsouzených se střídá ve směnném provozu call-centra.

Po splnění daných podmínek jsou ale ve Věznici Horní Slavkov také odsouzení, kteří jsou pracovně zařazeni mimo areál věznice – pravidelně docházejí do šesti různých podniků, převážně na úklidové práce, jiní ale pracují jako svářeči či obráběči kovů.

Vyhlášená je také dřevomodelářská dílna, kde vznikají modelářské unikáty, které následně může veřejnosti zhlédnout v parku Boheminium, čtvrtém největším parku miniatur v Evropě, který se nachází nedaleko centra Mariánských Lázní, a stal se nejnavštěvovanější atrakcí v Karlovarském kraji.

 

Zdroj Vězeňská služba ČR
Foto: archiv VS ČR

Go to TOP