Sliby dnes složilo 19 nových advokátů, dva zaměstnaly rodičovské povinnosti

Devatenáct koncipientů dnes přišlo do Kaňkova paláce na Národní třídě, aby ze sídla České advokátní komory odešli jako advokáti. Slavnostní advokátní slib složili do rukou místopředsedy představenstva ČAK JUDr. Martina Maisnera, PhD., MCIArb. Vítejte na palubě, kolegové! Advokacie je kromě jiného jedno velké dobrodružství. Ať se vám daří a ať máte hodně vděčných klientů!, popřál jim.

Jak se Advokátnímu deníku podařilo zjistit, slibujících mělo být dvacet jedna. Zatímco jedné kolegyni v příchodu zabránily neodkladné povinnosti čerstvé maminky, jiný kolega velkou zasedací síň v Kaňkově paláci vyměnil za porodní sál, kam doprovázel svou manželku. Nejbližší termín advokátních slibů je stanoven na 7. září, přihlásit se ke slibu, a tím pádem se stát právoplatným advokátem, je potřebné do 15. srpna.

V loňském roce Komora zapsala 521 nových advokátů, o rok dříve, v covidovém roce 2020, jich bylo 487. V roce 2022 slib složilo téměř 300 bývalých koncipientů, nyní advokátů, přičemž v dubnu to bylo rekordních 158, pročež se sliby skládaly od rána až do odpoledne po skupinách.

Za poslední cca rok a půl se z 894 koncipientů, kteří advokátní zkoušky úspěšně složili, nechalo zapsat 693, což je 77,5 %, tedy více než tři čtvrtiny (pozn. red.: údaj platný k 31. červenci 2022).

Redakce AD
Foto: ČAK

 

 

 

Go to TOP